Your browser does not support JavaScript!

Vykázání leasingu v rozvaze

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jakou částku vykážu v PBZ v rozvaze po přidání předmětu finančního leasingu - pořizovací cenu aktiva, nebo právo k jeho užívání = součet diskontované hodnoty budoucích splátek, akontace a prvotních nákladů?

Děkuji.

Podle IFRS 17 by se předmět měl zařadit v reálné hodnotě (pořizovací ceně, pokud by býval byl zakoupen). Pokud nelze reálnou hodnotu určit, pak v současné hodnotě všech plateb včetně akontace, pravidelných plateb a jakékoli částky, která má být zaplacena při odkupu, diskontovány po dobu leasingu použitým přírůstkové výpůjční sazby.

Příklady jak se o leasing má účtovat najdete zde na stránkách 122 až 136 

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď.

Ještě bych chtěla poradit - dělám v bakalářské práci modelový příklad na přechod podniku z ČÚL na IFRS pro SME a právě ve finančním leasingu ještě tápu. Právo k užívání mi vyšlo 400 000 (současná hodnota splátek+akontace+poplatky). Závazek z užívání, tedy současná hodnota splátek 300 000. Jak mám zúčtovat do rozvahy ten rozdíl 100 000, když jej má ÚJ již zúčtovaný jako 5xx/221?

Asi je to trochu hloupý dotaz, ale bohužel si s tím opravdu nevím rady.

Moc Vám děkuji.

Dobry den, no ceske ucty nejsou koncipovany tak aby zvladaly IFRS (proto se zde obevuje tato osnova).  Podle IFRS, majetek a zavazek se musi rovnat (technicky se nejprve oceni ten zavazek a od nej se odviji hodnota majetku).  Oba jsou tedy tech 300,000.

Majetek se pak odepisuje (jako podobny hmotny majetek) a zavazek se amortizuje efektivnim urokem.  Jake ceske ucty by se na to daly popuzit fakt nevim. 

Kazdopadne, v tom materialu na ktery jsem odkazoval je X prikladu.  

Mimochodem, pokud Vam vyslo rovnych 300,000, jiste jste nepouzila realnou diskontni sazbu.

Přidat komentář