Your browser does not support JavaScript!

Zisky

Pekny den p. Mladek, ak sa mozem na Vas obratit, dovolte mi poprosit Vas o malu informaciu. Cital som ze IFRS rozdeluju Vynosy na :- Vynosy z beznej cinnosti (IAS18)- Ine Vynosy (vynosy, kt. priamo nesuvisia s hlavnou cinnostou podniku)- Nerealizovane ziskyMozete mi prosim uviest nejake priklady na nerealizovane zisky ? Zaroven som niekde cital, ze nerealizovane zisky sa vykazuju kompenzaciou, teda zapocitaju sa vynosy a naklady z predmetnej operacie, pricom rozdiel sa vykaze v ziskoch. Rozumiem tomu spravne ? V statutarnom uctovnictve taky pojem nefiguruje, takze preto ma to zaujima.Dakujem za Vasu pomoc a ochotu.Martin K.

Klasický příklad „nerealizovaného“ zisku jsou akcie, které se koupí za 100. O nějakou dobu se obchodují za 120, ale investor je stále drží. Spojení s akciemi proto má „nerealizovaný“ zisk ve výši 20. Kdyby akcie prodal, tento zisk by realizoval. Do doby než je prodá, zisk (případně ztráta, pokud jejich cena poklesne) zůstane „nerealizovaný“.

Tímto způsobem se na „nerealizované“ zisky a ztráty obvykle stále dívají daňové zákony.

IFRS a US GAAP mají však poněkud jinou představu. Podle těchto standardů by se tento zisk nebo ztráta promítly na výsledovku tak, aby se staly součástí běžného hospodářského výsledku, z čeho vyplývá, že nakonec není žádný rozdíl v tom, jak realizované a nerealizované zisky / ztráty ovlivňují výsledek hospodaření.

Co se kompenzace neboli offset těchto položek týče, ta se běžně provádí pouze, pokud se jedná o zajištění reálné hodnoty (fair value hedging).

V tomto případě by se nerealizovaný zisk / ztráta (spojené se zajištěným majetkem / závazkem) a ztráta / zisk (spojené s nástrojem, který se k zajištění používá) kompenzovaly.

Například - 15.12.X1 firma XYZ koupí zboží za 200 000 jednotek cizí měny a musí zaplatit za 30 dní, den, kdy kurz je 109:1. Chce zajistit pohyb kurzu, takže pořídí derivát (future), který jí umožňuje koupit cizí měnu za 109. 31.12.X1 je kurs 112:1 a 15.1.X2 je kurs 100:1. 15.1.X1 zaplatí fakturu v cizí měně:

Na konci období na výsledovku promítne zisk 49 spojený se závazkem a ztrátu 49 spojenou s derivátem. Tyto dvě položky kompenzuje, a proto konečný dopad na hospodářský výsledek je nulový.

Podobně, 15.1 na výsledovku promítne ztrátu 214 spojenou se závazkem, zisk 214 spojený s derivátem a dopad na hospodářský výsadek je znova nulový.

V praxi se také čas od času kompenzují zisky / ztráty spojené s likvidací investičního majetku. Praxe zde však není jednoznačná, a pokud by se jednalo o materiální částky, kompenzovat by se neměly.

Jinak, kompenzace majetku a závazků je obecně zakázaná.

Dakujem velmi pekne za odpoved. Ak mozem este jednu podotazku, ktora ma napadla v suvislosti s tym investicnym majetkom. Ak by som teda predal nejake vyrobne zariadenie, ktore som doteraz pouzival v suvislosti s vyrobou (investicny/dlhodoby majetok), tak sa:

1/ nejedna o nerealizovany zisk/stratu (predaj som predsa realizoval), ale z pohladu vynosov ide o INY VYNOS a
2/ naklad a vynos tejto transakcie nemozem kompenzovat.

Chapem to spravne ?

Este raz dakujem.

Martin K.

Dobrý večer. Ano, máte pravdu, u vyřazeného majetku se jedná o realizovaný zisk nebo ztrátu (gain nebo loss). Pouze jsem se snažil dát další příklad situace, kdy by se zisk a ztráta mohly teoreticky kompenzovat.

Řekněme, například, že firma používá dva stroje ve výrobě. Tyto stroje, protože se používají společně, se také nahrazují společně. Dál řekněme, že první stroj původně stál 10,000 a nyní má zůstatkovou hodnotu 1,000 (neboli oprávku 9,000) a prodá se za 1,250. Druhý stroj původně stál 12,000, má zůstatkovou hodnotu 10,000, ale prodal se pouze za 1,000.

Firma by mohla na výsledovku promítnout zisk (gain) ve výši 250 u prvního stroje, a ztrátu (loss) ve výši 1,000 u druhého, ale většina firem by naopak na výsledovku promítla čistou ztrátu ve výši 750.

Jinak, podle IFRS při vyřazení majetku nevzniká výnos / náklad (revenue / expense), nýbrž zisk / ztráta (gain / loss). Tento zisk / ztráta se pak rovná pouze rozdílu mezi zůstatkovou hodnotou majetku a částkou získanou za jeho prodej.

Pan Mladek, dakujem velmi pekne za odpoved, velmi ste mi pomohli.
Pekny den.

Martin K.

Přidat komentář