Your browser does not support JavaScript!

Zajištění zahr. investice v ind. ÚZ dle IFRS

Chtěli bychom Vás požádat o radu zda a jak je možné se zbavit volatility výsledovky z titulu zajištění zahraniční cizoměnové investice (většinový podíl ve společnosti) v individuálních výkazech. S ohledem na IAS 21 je takováto investice (non-monetary item) zachycena v historickém kurzu, tj. bez následných dopadů z kurzového přeceňování do výsledovky. Případná zajišťovací položka, ekonomicky zajišťující cizoměnovou investici proti pohybu FX kurzu oproti původnímu historickému kurzu (tak aby při prodeji investice nedošlo ke ztrátě z důvodu posílení CZK) by se ale do výsledovky přeceňovala, což by způsobilo volatilitu výsledovky v individuálních výkazech1). V případě, že není plánován prodej této investice ani výplaty dividend nevidíme jinou možnost jak se zbavit té volatility jiným typem zajištění (reálné hodnoty, peněžních toků) a jako nejvhodnější nám připadá z podstaty zajišťovacího účetnictví (vnímanou především jako prostředek k eliminaci volatility výsledovky způsobených „omezeními“ paragrafy jiných standardů, které neodpovídá ekonomické skutečnosti) zajištění čisté cizoměnové investice dle IAS 39.102 2).Je podle Vašeho názoru možné i v individuálních výkazech definovat zajištění čisté cizoměnové investice (dle IAS 39.102) nebo je volatilita výsledovky v takovémto případě, dle současného znění IFRSs, nevyhnutelná?DěkujiPoznámka 1: v konsolidovaných výkazech je možné definovat zajištění čisté cizoměnové investice v souladu s IAS 39.102, tudíž dopady ze zajišťovacího nástroje jdou proti změnám translačního fondu v rámci OCI.Poznámka 2: IAS 21 ale definuje čistou cizoměnovou investici jako podíl na čistých aktivech (net assets) této společnosti (která v individuálních výkazech není zachycena).

Pokud se jedna o volitilitu, která vyplývá z podstaty ekonomické události, ptát se, jak se jí „zbavit“, není legitimní otázka. Tato skupina není zde od toho, aby radila jak obcházet požadavky IFRS.

Proto budu předpokládat, že jste se pouze neopatrně vyjádřil. Vy se nesnažíte „zbavit se volitility“, která vyplývá z podstaty nějaké transakce, ale snažíte se aplikovat požadavky IFRS tak, abyste co nejvěrněji zachytil ekonomickou podstatu této transakce.

Podle čerstvě vydané interpretace http://eifrs.iasb.org/eifrs/files/90/ifric_16_121.pdf (která se musí aplikovat od 1.10.2008, ale může se aplikovat dřív) je jasné, že se má aplikovat odstavec 102. Proto není žádná otázka, zda se tato investice může zajistit.

IFRIC 14.16 When a foreign operation that was hedged is disposed of, the amount reclassified to profit or loss as a reclassification adjustment from the foreign currency translation reserve in the consolidated financial statements of the parent in respect of the hedging instrument is the amount that IAS 39 paragraph 102 requires to be identified. That amount is the cumulative gain or loss on the hedging instrument that was determined to be an effective hedge.

Zároveň, nástroj používaný na zajištění se může vykazovat kdekoliv, včetně individuálních výkazů, pokud se takové sestavují:

IFRIC 14.14 A derivative or a non-derivative instrument (or a combination of derivative and non-derivative instruments) may be designated as a hedging instrument in a hedge of a net investment in a foreign operation. The hedging instrument(s) may be held by any entity or entities within the group (except the foreign operation that itself is being hedged), as long as the designation, documentation and effectiveness requirements of IAS 39 paragraph 88 that relate to a net investment hedge are satisfied. In particular, the hedging strategy of the group should be clearly documented because of the possibility of different designations at different levels of the group.

Dobrý den,

Děkuji za vaši odpověď.

Máte pravdu, že podstatou našeho dotazu není obcházení požadavků IFRS. Snažíme se aplikovat požadavky IFRS tak, abychom nastavili zajišťovací účetnictví pro cizoměnovou investici i v individuálních výkazech.

Pokud tedy rozumíme vaší odpovědi správně, IFRIC 16 povoluje takovouto investici zajišťovat a zajišťovací vztah dle IAS 39.102 můžeme vykázat i v individuálních účetních výkazech matky, kde je investice zachycena, tj. kurzové rozdíly z tohoto zajišťovacího nástroje budou i v individuálních výkazech součástí OCI?

S pozdravem

Přidat komentář