Your browser does not support JavaScript!

výnosy podle US GAAP

Vážený pane Mládku,ještě dodatečně velmi děkuji za Vaši odpověď na můj minulý dotaz.V souvislosti s výnosy podle GAAP mám ještě takovýto dotaz:společnost v touze po vykázání co nejvyšších výnosů prodá zamýšlenou produkci pro zákazníka nejprve své dceřiné společnosti (nebo jinak spřízněné společnosti) jakoby v rámci kooperace, toto vykáže jako svůj výnos,pak jej zpětně koupí a prodá konečnému zákazníkovi.Tak namísto výnosu např.20 mil.Kč realizuje cca 40 milionů výnosů.Je to čisté podle US GAAP, či je takovýto postup podle US GAAP nemyslitelný?Děkuji Vám předem za Vaši odpověď a zůstáváms úctou F.Kořínek

Ne, podle US GAAP to není „čisté“.

Dlouho jsem přemýšlel, ale fakt mne nenapadlo, co by ta firma mohla dělat víc špatně. Za A) řádně nereportuje transakci se spřízněnou osobou. Za B) nekonsoliduje společnost, kterou kontroluje. Za C) dvakrát vykazuje stejný výnos. Asi by bylo horší, kdyby si těch 20 m vydělala tím, že by někoho zavraždila na zakázku, ale ne o moc.

Děkuji moc za odpověď.Jsem zcela stejného názoru.Jen bych si dovolil ještě doplňující dotaz - lze se odkázat na konkrétní GAAP principle (směrnici),která pojednává o takovémto případu? Nebo to vyplývá pouze z kontextu jednotlivých principů?
Ještě jednou dík.
S úctou
F.Kořínek

Je těžký najít vyslovené zákazy tak evidentně špatných postupů. Tvůrce pravidel všeobecně předpokládají, že firmy (nebo alespoň jejich účetní) se nebudou snažit provádět tak evidentně podvodní operace, protože jejich finanční správy sestavují lidi který s alespoň základními účetními znalostmi.

Například, když firma Worldcom vykazovala poplatky jiným operátorům majetku místo v nákladech, neporušovala tím žádní konkrétní zákaz. Nicméně pro firmu (a její bývalí vedení) to stejně nedopadlo nejlíp.

Proto žádná vyhláška vysloveně neříká: firmy nesmí podvádět tak, že stejný výnos vykážou jednou když, zboží prodají dceře a podruhé když ho prodají skutečnému zákazníku.

Že se jedná o nepřijatelný postup by mělo být evidentní.

Nicméně, existuje řada vyhlášek, které upravují transakce mezi matkou a dcerou. Mezi ně patří například:

ARB 51.6: In the preparation of consolidated statements, intercompany balances and transactions should be eliminated.

Nebo

AIN-APB 18 #1: When an investor controls an investee through majority voting interest and enters into a transaction with an investee which is not on an arm's length basis, none of the intercompany profit or loss from the transaction should be recognized in income by the investor until it has been realized through transactions with third parties.

Přidat komentář