Your browser does not support JavaScript!

vykazování finančního leasingu

Dobrý večer pane Mládku, mám na Vás prosbu. Dotaz zní, jak se vykazuje finanční leasing v účetní závěrce nájemců a pronajímatelů? Předem mnohokrát děkuji za zodpovězený dotaz.

Dobré ráno,

Pravidla pro finanční leasing vychází z ekonomické skutečnosti že finanční leasing je vlastně jenom alternativní metodou financování. Proto se postupuje (v podstatě) stejně jako kdyby si nájemce půjčil (třeba od banky) a předmět koupil.

Nájemce vykazuje majetek (jako PP&E nebo případně nehmotný majetek) / závazek (dlouhodobý) v součastné hodnotě splátek nebo reálné hodnotě předmětu podle toho která je nižší.

Pronajímatele vykazuje dlouhodobou pohledávku / odložení úrok znova v součastné hodnotě splátek nebo reálné hodnotě předmětu podle toho která je nižší.

Majetek se odepisuje stejně jako kdyby se vlastnil (kromě kdyby se pronajímateli vracel; pak se obvykle odepisuje lineárně k nulové zbytkové hodnotě) zatím, co závazek / pohledávka se amortizuje stejně jako každé jiné dlouhodobé financování (metodou efektivní úrokové sazby).

Přidat komentář