Your browser does not support JavaScript!

Vklad nemovitosti do dcery

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak přistupovat ke vkladu nemovitosti do dceřiné společnosti. Jde o nemovitost s nulovou účetní zůstatkovou hodnotou, avšak s odlišným oceněním dle posudku znalce. Zajímalo by mě zejména, dle kterých standardů v tomto případě postupovat, jak ocenit vklad u mateřské společnosti? Dojde k přecenění nemovitosti u matky (BS nebo P/L)?Děkuji.

Dobry den,

pro Vas dotaz IFRS nezna pravidla...pominuli aktualne reakci Roberta, s niz se jednoznacne ztotoznim.

K Vasemu dotazu ale konkretne...jde o to, ze IFRS se primarne vztahuji k ekonomickemu celku (matka + dcery), za ktery se sestavuje konsolidovana ucetni zaverka ... a v ni je jedno, zdali nemovitost drzi matka nebo dcera...vklad nemovitosti do dcery je tedy jen prevodem polozky z bodu A do bodu B v ramci celku ve vysi aktualni ucetni hodnoty (tj. nenulove zustatkove hodnote). Jakekoliv preceneni, ktere se provede na individualnich hodnotach musi byt pro ucely IFRS eliminovana, nema opodstatneni.

A pokud by Vas zajimala individualni zaverka matky pro nejake ucely...napr. povinnost sestaveni a zverejneni z titulu ustanoveni zakona pro obchodovane jednotky. Vznika problem...IFRS pro Vasi transakci pravidla nemaji...tady je treba zvazit ustanoveni IAS 8.10 a 11

Libor

Nemovitost má nulovou zůstatkovou hodnotu i dle IFRS (model pořizovací ceny, plně odepsaná).
Děkuji

Firma (konsolidovaní celek) se dopustila chyby při stanovené doby odepisování.

IAS 16.50 The depreciable amount of an asset shall be allocated on a systematic basis over
its USEFUL LIFE.

Evidentnì, protože majetek hodlá používat dál, nestanovila odpisy tak, aby odpovídali doby životnosti.

Pokud by se tato chyba přehlídla, model historické ceny (IAS 16.30) vyluèuje majetek přecenit, takže by majetek by se „vkládal“ v nulové hodnotì.

Přidat komentář