Your browser does not support JavaScript!

vendor specific objective evidence

Dobrý den, můžete mi prosím Vás pomoci s jedním výrazem, který se objevuje ve výročních zprávách amerických firem v sekci accounting policy ? Jedná se o VSOE - vendor specific objective evidence. Právě se zabývám výzkumem Revenue recognition dle US GAAp pro účely diplomové práce a s tímto výrazem jsem se setkala již u třetí firmy.

VSOE je koncept, který si vymyslel AICPA (americký Institut certifikovaných auditorů). Vztahuje se na software, který má několik prvků, a kde jeden nebo víc z nich jsou „zdarma“. Tato situace by například nastala, pokud by firma prodala software za 5,000 a pak přihodila roční servis jako „dárek“.

V tomto případě by se (podle vyhlášek SOP 97-2 a 98-9) použila VSOE k vyčíslení hodnoty tohoto „dárku“. Protože se má jednat o OBJEKTIVNÍ důkaz hodnoty, nejlepší by bylo, kdyby stejný servis také prodávala jako samostatnou službu.

Například kdyby za roční servis podobného rozsahu obvykle účtovala 1,000, s tím, že v okamžiku prodeje by do výnosů zaúčtovala 4,000, s tím, že zbývajících 1,000 by časově rozlišila po dobu toho jednoho roku.

Komplikace však nastávají v situaci, kde firma žádný servis neprodává jako samostatnou službu. V této situaci by firma musela odhadnout, kolik stojí tuto službu poskytnout, což není až tak těžké (relativně) objektivně zjistit. Nakonec je možné spočítat, kolik času obvykle stráví průměrný technik na průměrné službě podobného rozsahu. Problematičtější je však zjistit, kolik by firma za podobnou službu účtovala. O tom se dá (protože podobnou službu samostatně neposkytuje) pouze polemizovat (a polemika příliš objektivní není). Samozřejmě by se to dalo vyčíslit zjištěním, za kolik podobnou službu nabízejí jiné firmy. Ale pak by se nejednalo o „vendor specific“ objective evidence, tudíž se to dělat nemůže. Proto nastane varianta B.

Podle varianty B, kde žádný VSOE neexistuje, firma celou částku časově rozliší po dobu trvání dohody. Ale protože se jedná o pravidla, která napsali auditoři (a ti milují složitá pravidla), je celá spousta výjimek a výjimek k výjimkám, ke kterým je nutné se prokousat, než se dostane ke konečnému řešení (proč to dělat jednoduše, když to dělat složitě).

Naštěstí, AICPA (nebo technicky AcSEC) už dnes nová pravidla vydávat nemůže (po tom, co vyšel SOX, jedině FASB má právo tvořit US GAAP). Ale, naneštěstí, tato pravidla už byla potvrzena, a tak jsou oficiální součástí US GAAP (a proto závazná), a tak zůstanou do té doby, než je FASB nenahradí nějakou svou vyhláškou.

Přidat komentář