Your browser does not support JavaScript!

Software - Change requests

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu: Zaciatkom roka sme uviedli do pouzivania SAP. Akym sposobom sa maju uctovat podla IFRS Change requests, ktore su riesene a fakturovane po datume zaradenia? Ako technicke zhodnotenie, ma sa navysit vstupna cena, alebo priamo do nakladov?Dakujem.

Dobrý den,

Zaprvé, IFRS pojem technické zhodnocení nepoužívá. Zadruhé, IAS 38 se k softwaru pořízen ve vlastní režii (v celku nebo části) výslovně nevyjadřuje. Proto Vám definitivní odpověď dát nemůže.

Nicméně, běžná praxe je náklady spojené z pořízení takového majetku (licence plus náklady na zavedení a zprovoznění) kapitalizovat (pokud se splní požadavky odst. 57).

Proto, pokud ten change request souvisí ze zavedení majetku do užívání, vzniklé náklady se mohou zahrnout do ceny pořízení. Pokud pouze udržuje funkčnost jednou jak majetek už plní svůj účel, jsou to náklady období.

Dávejte ale pozor je školení. Pokud školení proběhne, náklady s ním spojené se do ceny pořízení nikdy zahrnout nemohou.

Dál, přestože IFRS to výslovně neřeší, US GAAP také zakazuje kapitalizovat tzv. implicitní školení (školení který proběhlo aniž bylo výslovně uvedení v dohodě o zavedení software) a většina auditorů se tímto ustanovení řídí (řídit měly) i při aplikaci IFRS.


IAS 38.57 An intangible asset arising from development (or from the development phase of an internal project) shall be recognised if, and only if, an entity can demonstrate all of the following:

(a) the technical feasibility of completing the intangible asset so that it will be available for use or sale.

(b) its intention to complete the intangible asset and use or sell it.

(c) its ability to use or sell the intangible asset.

(d) how the intangible asset will generate probable future economic benefits. Among other things, the entity can demonstrate the existence of a market for the output of the intangible asset or the intangible asset itself or, if it is to be used internally, the usefulness of the intangible asset.

(e) the availability of adequate technical, financial and other resources to complete the development and to use or sell the intangible asset.

(f) its ability to measure reliably the expenditure attributable to the intangible asset during its development.

Přidat komentář