Your browser does not support JavaScript!

Sleduji Vasi diskuzi zhruba rok

Sleduji Vasi diskuzi zhruba rok. Bohuzel jsem nikdy nemela moznost setkat se s Vami osobne. Na Vas si clovek musi zvyknout. Na to, ze napisete, ze cestina je na nic, ze muj nazor je blabol, ze ucetnictvi v Cechach casto vedou blbci. Nekdy mam z Vasich reakci pocit, ze Vam trochu chybi zkusenost s vedenim ucetnictvi v praxi. Napr. problem dvojiho vykazovani podle ruznych metodik (napr. CAS a IFRS). Samozrejme, ze by bylo nejidealnejsi, pokud bychom vedli dvoji ucetnictvi. Moje zkusenost je takova, ze je to velmi narocne na zdroje. Mozna i dvojnasobne. Pak bych zvolila postup sestavit vykaz podle metodiky CAS a uz hotovy vykaz opravit podle IFRS.

No jo no, obvykle říkám to, co si myslím já, místo toho, abych papouškoval to, co si myslí většina (což se některým lidem, nevím proč, zdá být zvláštní).

Jinak, jasně, že mi chybí praxe. Nejenže jsem v Čechách jako účetní nikdy nepracoval, ani bych o tom nikdy neuvažoval. A to není jen proto, že (ve srovnání s USA) je tato práce špatně placená. I kdyby mne nějaká firma nabídla americké peníze (což nehrozí), stejně bych to nedělal.

Nakonec, každý český podnikatel nebo manažer ví, že podstata českého účetnictví spočívá v tom, že se sestavují zákonem předepsané výkazy ze zákonem předepsané účtové osnovy na základě předepsaných postupů. Z pohledu takového člověka by účetnictví dokázal vést kdokoli, kdo je schopen otevřít zákon, přečíst si ho a slepě postupovat podle návodu. Většina těchto lidí si myslí, že podstata účetní práce je buzerovat, aby každá přijatá faktura měla to správné razítko, nebo každá židle svoje evidenční číslo.

U zahraničních manažerů je to ještě horší. 17 let po pádu železné opony a 2 roky po vstupu do EU, si běžný Američan nebo Brit stále myslí, že tady lezeme po stromech. Protože nechápou, že Čechy nejsou Amerika nebo Anglie, klidně vedou US nebo UK GAAP (teď IFRS), kašlou na zákon a česká závěrka je jenom další hloupý formulář, co od nich chce nějaký otravný úřad.

Tak či tak, práce účetního v Čechách doprovází nepochopení podstaty věci a spočívá v dennodenním překonávání překážek, které (pokud by vedení firmy bylo alespoň trochu osvícené) by nemusely vůbec existovat.

Máte pravdu, tato praxe mi jednoznačně chybí.

Co mi ale nechybí, je praxe poradce. Během posledních přibližně 10 let jsem navštívil řadu firem, které se snažily vyhovět českému zákonu, US GAAP, požadavkům auditorů, daňovému úřadu, regulátorům, a investorům zároveň. A víte na co všichni z nich nakonec přišli? Nejde to.

Obvykle to však probíhá nějak takto. Přijde Mládek a poradí jim, aby české standardy oddělili od US GAAP / IFRS. Oni se začnou smát a Mládkovi poděkují za jeho šílenou radu, nebo se zeptají, z jaké planety vlastně pochází.

Uplyne rok, dva, tři, čtyři, a pak se malá místní pobočka, o kterou se matka příliš nezajímala, stane materiální. Nebo přijde SOX audit. Nebo matka vstoupí na burzu. Nebo u matky vypukne účetní skandál. Každopádně nastane něco, co přesvědčí vedení té firmy, že nastal čas brát své účetní povinnosti vážně.

Po té co vyčerpají všechny ostatní možnosti (na které obvykle vyhodí nemalé peníze), vzpomenou si na Mládka a jeho šílenou radu.

Pak porovnaní výhradu od auditora, pokutu od daňového úřadu, žaloba od investorů nebo stažení akcií z burzy od regulátora, s cenou oddělit české účetnictví od US GAAP, přijdou na to, že se místo nápad šílence doopravdy jedná výhodnou koupi století.

A to, že tyto firmy mne nakonec pozvou zpátky, abych jim pomohl realizovat tento šílený plán, mne pouze utvrzuje v domnění že jsem jim celou dobu poskytoval profesionální službu v nejvyšší možné kvalitě.

Pan Mladek musim (chcem!) s vami suhlasit.. je to presne tak. Uctovnictvo je uzasna vec a skyta mnoho dobrodruznych zakuti. Nesmie sa vsak robit otrocky. Aj v podmienkach Ceska a Slovenska (prostredie je v podstate rovnake) je mozne za systemu uctovnictva vnasat tvorivost aj ked obmedzene. Je to ale vec pristupu. Pokial sa budem pozerat na to len cez literu predpisov a ich otrocke naplnanie je mojim cielom potom urcite nie, ale pokial mam ciel pravdivo zobrazovat veci, je to hned zabavnejsie. Aj tak zviazane systemy maju sem tam moznost nejakej tvorivosti. Tu mam mnohokrat taku barlicku, ked sa snazim zistit (pochopit) ako to ziadaju vykazovat IFRS a co najviac prisposobit vykazanie aj u nas...

Drzim Vam palce... :-)

Dobrý den,

ano, máte pravdu. České / Slovenské pojetí účetnictví dává prostor tvořivosti, ale je to spíš shoda náhod než záměr. Rozdíl mezi pojetím Českého-Slovenského účetnictví a IFRS lze shrnout tak, že se podíváme na původ slova „účetní“.

Slovo účetní vychází z věci (účet) a činnosti (účtovat).

Podle Českého / Slovenského (nebo kontinentálně evropského) pojetí práce účetního se jedná o osobu, která do zákonem předepsaných účtů účtuje způsobem předepsaným zákonem. Zde se fakt o žádné kreativitě hovořit nemůže.

Naopak, anglické slovo accountant nevychází ani ze slova account (účet), ani ze slova účtovat (to ani nemá přesný anglický ekvivalent). Slovo accountant vychází z vlastnosti accountability.

Jinak řečeno, v anglickém pojetí účetní není člověk, který existuje proto, aby se slepě řídil předpisy (které často ani nedávají žádný smysl). Naopak, je to člověk, který dokládá zodpovědnost: zodpovědnost správce kapitálu (vedení firem) vůči poskytovatelům kapitálu (akcionářům a/nebo věřitelům).

Protože vedení firem často bývá velmi kreativní v mlžení a zkreslování toho, jak vlastně s kapitálem, který jim nepatří, nakládá, práce accountanta je také vysoce kreativní, zajímavá a především důležitá.

V kontinentální Evropě moderní, post kapitalistický model podnikání (kde podnik nečerpá kapitál primárně od svého vedení a bank nýbrž od individuálních investorů prostřednictvím kapitálového trhu) je stále v plenkách (a někdy se i chápe jako nějaké nejapné anglosaské spiknutí, které má zničit ten sociálně tržní model, na který je kontinent tak pyšný), a proto se i funkce účetního vyvíjí.

Ale naštěstí (alespoň pro ty, kteří chtějí používat vlastní rozum a tvořivost) se vyvíjí správným směrem. Můžeme držet palce, aby to i dál pokračovalo.

Přidat komentář