Your browser does not support JavaScript!

rozdílná terminologie IFRS a US GAAP

Dobrý den,když jsem procházela výsledovky sestavené dle IFRS a US GAAP všimla jsem si, že zatímco IFRS používají termín profit/loss for the period, u US GAAP se objevuje spíše termín net income. Ráda bych Vás tímto požádala o Vás názor, resp. o krátké objasnění rozdílu mezi oběma pojmy.Předem děkuji za odpověď!

Z praktického hlediska není žádní.

IAS1.8 Although this Standard uses the terms ‘other comprehensive income’, ‘profit or loss’ and ‘total comprehensive income’, an entity may use other terms to describe the totals as long as the meaning is clear. For example, an entity may use the term ‘net income’ to describe profit or loss.

Z estetického, některým lidem slovo výdělek (přesný překlad pro income) zní lépe než slovo zisk (profit). V dnešních dobách takovéto sémantické rozdíly jsou ve směs pasé, ale kdysi dávno (kdy lidi stále věřili tomu, že komunizmus může fungovat), používání těchto politicky korektních názvů bylo důležití.

Bohužel, jednou jak se nějaké terminologie zavede, používá se dlouho, i po té co už není aktuální. Proto se například rozvaze stále říká balance sheet místo statement of financial position a fondům ze zisku reserves místo appropriated retained earnings.

Přidat komentář