Your browser does not support JavaScript!

rezervy v ifrs

Dobrý den, mám dotaz ohledně uznání rezervy v ifrs.Společnost má několik divizí, z nichž některé jsou ztrátové. K datu účetní závěrky chce ukončit jejich činnost a zaúčtovat rezervy na ztráty z prodeje majetku, odstupné zaměstnancům apod.Můžeme pro účely ifrs uznat toto také jako rezervu nebo musíme postupovat podle ifrs 5? Co potom s odstupným?Děkuji za odpověďLenka

Dobrý den,

To není otázka buď / nebo. IAS 37 se vztahuje jak na restrukturalizace, tak na zrušené operace. Jediné co se stane, pokud se jedná o zrušenou operace (jak jí definuje IFRS 5) je že se poskytne podrobnější informace.

IAS 37.9: ”This Standard applies to provisions for restructurings (including DISCONTINUED OPERATIONS). When a restructuring meets the definition of a discontinued operation, additional disclosures may be required by IFRS 5 Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations.”

Co se odstupného týče, IAS 37 explicitně neříká, že se má zahrnout do rezervy, ale tento postup z jeho textu vyplívá. Je to tako postup zcela konzistentní s běžnou praxí.

Je však důležité si pamatovat že rezerva se tvoří, až po té se vedení rozhodne restrukturalizaci provést a toto rozhodnutí veřejně prohlásí.

Example 5A” ”The obligating event is the communication of the decision to the customers and employees, which gives rise to a constructive obligation from that date, because it creates a valid expectation that the division will be closed.“

Přidat komentář