Your browser does not support JavaScript!

Referencni FX kurs

Chtel bych se vas zeptat na takovou vec, nikde jsem se to nedocetl, pri ocenovani, jsem-li US spolecnost, vykazuji v USD a mam napr. hotovost v CZK, existuji nejake pevne dane pro tyto ucely referencni kursy jako napr. pro ceske spolecnosti referencni kursy vyhlasovane CNB? Nebo je to na mem rozhodnuti, tj. pouziju treba trzni kurs z Reuteru ke konkretnimu datu.Dekuji Vam

Ne. O nicem takovem nevim. IFRS sice rika, ze tento kurz ma byt “spot rate“, ale nespecifikuje jaky (nevim jiste jak presne probiha obchod s cizimi menami a zda pro ne technicky existuje “trh”, ale u akcii nebo komodit je “spot rate” momentalni trzni cena na primarnim trhu).

Z toho vyplyva, ze neexistuje zadny konkretni predpis, a tak musime pouzivat vlastni usudek.

Pokud bych tuto otazku resil ja, postupoval bych nasledovne: nejprve bych se snazil pouzit kurz, ktery je snadno dolozitelny. Pokud se jedna o platbu nebo prijem v cizi mene, nemam co resit. Pouziji stejny kurz, jaky pouzila banka a dolozim ho bankovnim vypisem.

Pokud se jedna o prevod majetku, zavazku, nebo vynosy a naklady placene v me mene, pouziji “trzni” sazbu na konci obdobi. Tuto sazbu bych zjistil tak, ze bych se podival do Wall Street Journal nebo Financial Times (proti Reuters nic nemam, ale protoze ho nectu, tezko bych se tam mohl podivat). Jako dukaz o tom, ze jsem spravne zvolil “spot rate”, si z novin vystrihnu stranku s kurzem (tak aby bylo videt nazev publikace a datum), prilozim ji do dokumentace, a dal se tim netrapim.

Mimochodem, kdyz jsem pracoval u KPMG, presne takto jsem kontroloval, zda byla spravne uvedena trzni cena investic. Zadny lepsi zpusob mne dosud nenapadnul.

Přidat komentář