Your browser does not support JavaScript!

R&D

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost zpětné aktivace nákladů na RaD v US GAAP ve fázi po úspěšném dokončení výzkumného projektu. Ve vyhlášce FAS 2 Accounting for Research and Development Costs ani v FAS 142 Goodwill and other Intangible assets, jsem tuto možnost nenašla. Přesto jsem se setkala s názorem, že v případě, kdy projekt následně po dokončení přináší podniku prospěch, je možné náklady na tento projekt zpětně aktivovat. Je tento názor dobře? V jaké hodnotě by se tato zpětná aktivace prováděla? díky moc za odpověd

Dobry den, na seminarich jsem uz nekolikrat slysel od posluchacu podobny nazor, a opravdu netusim, kde mohl vzniknout. Pokud by si clovek dal tu namahu precist vyhlasku SFAS 2, tak by si jiste vsimnul odstavce 12, který rika: „All research and development costs encompassed by this Statement shall be charged to expense when incurred.“ (vsechny naklady na vyzkum a vyvoj, ktere jsou popsane v teto vyhlasce, budou zarazeny do nakladu v obdobi, kdy vznikly).

Opravdu nevim, co na teto celkem srozumitelne napsane vete, neni jasne. Podle ni vsechny naklady na vyzkum a vyvoj jsou naklady, co znamena, ze se za zadnych okolnosti majetkem stat nemohou (momentalne se diskutuje o tom, zda se toto prisne narizeni bude menit, ale fakt je ten, ze podle DNES platnych pravidel je to tak, jak to je).

Dále, netusim, jak by takovouto operaci clovek vubec chtel provest. Podle vyhlasek APB 20 a SFAS 16 by se muselo jednat o tzv. prior-period adjustment (neboli restatement), ale podle stejnych vyhlasek se tento postup smi pouzivat pouze v pripade, ze se jedna o chybu nebo zmenu (nektere z vyjmenovanych) zasad. Tudiz, kapitalizace techto nakladu by US GAAP postavila na hlavu: delal by se restatement ne pro to, aby se opravila chyba, ale pro to, aby se chyba (porusenim narizeni odstavce 12) mohla spachat.

Uprimne, mne tento nazor pripomina neco, co jsem kdysi davno cetl v knize 1984. V teto knize se hrdina zivil tim, ze menil uz vydane clanky v novinach, pokud stara fakta nesedela s novou prezentaci historie ze strany vlady. Nevim, zda by se dalo povazovat za moudre postavit ucetni postup na takovemto filozofickem zakladu.

Přidat komentář