Your browser does not support JavaScript!

Promlčené dividendy / úroky

Dobrý den,rad bych Vas pozadal o radu jak dle IFRS zachazet z promlcenymi dividendami z vl. akcií (které si nikdo nevyzvedl a spolecnost nema kontakt na akcionare), prip. proml. závazky (jistina + uroky) z vlastnich dluhopisu.Zakonna promlceci doba je 4 roky v prip. dividend a 10 let u zavazku z dluhopisu. Spolecnost se rozhodla, ze z duvodu reputacniho rizika obe lhuty prodlouzit o dalsich 6 let, tj. do 6 let po zakonnem promlceni vyplati naroky akcionarum / veritelum v plne vysi, po uplynutí techto 5 let jiz nikoliv. Bylo odhadnuto, ze po uplynuti zakonne promlceci lhuty dojde k vyplaceni 10% puvodnich zavazku.Je z hlediska IFRS spravny tento pristup, z jakych standardu je mozne dovodit?:Zavazek vuci akcionarum / veritelum je evidovan v plne vysi po dobu zakonne promlceci lhuty + období, po které se spolecnost rozhodla plnit (tj. dividendy 4 + 5 let, dluhopisy 10 + 5 let). Po uplynuti teto doby jsou závazky z vlastnich dluhopisu oductovany do provoznich vynosu, zavazky z dividend do VK (nerozdeleneho zisku).Je oductovani dividend primo do VK i v souladu s CAS?Zvazovali jsme i nasl. varianty: a) po uplynuti zakonne promlceci lhuty oductovat cely zavazek a na 10 % vytvorit rezervu - podle meho nazoru ale existuje cely zavazek i po dobu, kdy se spolecnost rozhodla plnit nad ramec zakonne promlceci doby a tento zavazek ma byt vykazan v P.b) v pripade oductovani dividend - oductovani do provoznich vynosu - v tomto pripade by ale dividendy byly uctovany 2x pres vysledovku.Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den,

při aplikaci IFRS je nejprve nutné si uvědomit, že IFRS, na rozdíl od zákonné úpravy (jako ČNS), vychází z ekonomické podstaty transakce, nikoli právní formy. Proto není předmětné, zda dividenda je či není (ze zákona té či oné země) promlčená. Předmětné je, zda ji firma skutečně vyplatí či nevyplatí (a kdy). Protože IFRS firmám žádnou povinnost vyplácet dividendy neukládá, neřeší situaci, kdy firmy musí dividendy ze zákona vyplatit, ale nejsou toho schopny.

Postup by proto byl - v den vyhlášení dividend snížit nerozdělený zisk (dividendy se podle IFRS nevyplácí ze zisku na výsledovce, nýbrž z nerozděleného zisku na rozvaze) a zaúčtovat závazek (dividends payable). Závazek se pak ponechá na rozvaze, než firma proti němu vyplatí peníze.

Alespoň to je postup, který IAS 1.71 předpokládá, že se zvolí. IAS 1 však vychází z předpokladu, že se bude jednat o krátkodobý závazek, který se nebude diskontovat. Pokud firma tyto dividendy však nebude vyplácet 4 nebo více let, takovýto postup by nebyl vhodný.

Zde však narážíme na obecnější problém, který vzniká v zemích, kde vedle IFRS existují i zákony upravující účetní postupy. Nesoulad mezi těmito dvěma úpravami, nutí firmy používat různé kliky a háky, aby se vyrovnaly s požadavky obou. Z toho také vyplývá, že neexistuje žádná konkrétní odpověď na otázku „jak dle IFRS zacházet s promlčenými dividendami“, protože IFRS se takovýmito otázkami jednoduše nezabývá. Účetnímu proto nezbývá nic jiného než používat vlastní úsudek.

Podle mého, pokud firma ví, že nebude do roku vyplácet dividendy (protože například ztratila kontakt na akcionáře), není vhodné, aby je vykazovala jako závazky (a pokud by to firma stejně udělala, jistě by je měla diskontovat). Já bych proto jako závazky vykazoval pouze ty dividendy, o kterých vím, že vyplacené budou. Zbytek bych vykazoval jako vyhrazený nerozdělený zisk (appropriated retained earnings neboli reserves - v Čechách známý jako fondy ze zisku) do doby než je A) peníze vyplatím, nebo B) rozhodnu, že je nikdy nevyplatím. Pak, jednou jak se rozhodnu, že je nevyplatím, vrátil bych je do běžného nerozděleného zisku.

V každém případě, promítnutí těchto položek přes výsledovku (jak navrhujete) je tak hrubým porušením všech zásad IFRS, že horší možnost mne ani nenapadá.

Nakonec, jak se s těmito položkami má zacházet podle ČNS? To já osobně netuším. Já o ČNS vím pouze to, že vychází z opačných předpokladů než IFRS, takže věci obvykle dělá opačně.

Děkuji za odpověď.

Předpokládám, že v případě úroků a jistiny z vlastních dluhopisů bude obdobný přístup, tj. odepíše se přes výsledovku (do výnosů) a vytvoří se na očekávané plnění rezerva v diskontované výši.

Ne, akcie jsou jiné než dluhopisy. Za prvé vztah mezi držitelem dluhopisů a firmou je dlužník / věřitel, nikoli podnik / vlastník. Za druhé, firma má skutečnou smluvní povinnost úroky vyplatit. Proto, se na dluhopisy vztahuje IAS 39 (který se na vlastní akcie nevztahuje).

Pokud povinnost vyplatit úroky se zákona zanikla, a pokud dlužník nemá v úmyslu je zaplatit, naplnila se podstata IAS39.AG57. Dlužník by na výsledovku promítnul zisk (gain).

Nicméně, klasifikovat tuto položku jako výnos (revenue) by bylo chybou, protože se nejedná o výsledek výdělečné činnosti.

Přidat komentář