Your browser does not support JavaScript!

prijate a poskytnute zalohy

Dobry den pane Mladku,Dle CZ-GAAP prijate zalohy jsou na me strane zavazky, poskytnute zalohy jsou me pohledavky. O zalohach samozrejme uctujeme az v okamziku prijeti ci poskytnuti penez. Ale jak s nimi nalozit v Gaapu? Mam se k nim chovat jako k nakladum a vynosum pristich obdobi? Nebo se na ne divat jako, ze prijate zalohy od odberatelu(muj zavazek) mi snizuje pohledavky za odberatelem a poskytnute zalohy dodavatelum (ma pohledavka) mi snizuji muj zavazek k dodavateli?Diky za odpoved.

Dobry den,

Ano, zalohy jsou casove rozlisene (pre-paid expenses nebo unearned revenue), krome pripadu vratnych zaloh, ktere jsou bezne pohledavky nebo zavazky. Co se kompenzace tyce, tak podle mne odecitat zalohy od zavazku, nebo pohledavek, nebo jinych zaloh porusuje zakaz kompenzace. Jediny pripad, kde by to bylo mozne, je situace zapoctu, kde existuje pravo na zapocet (right to offset).

R

Dobrý den pane Mládku,

chtěl bych si ujasnit rozdíl v pojetí přijatých záloh dle CAS/US GAAP, IFRS.
Poskytuji průběžně službu např. 1 rok, zákazník mi platí měsíčně zálohy a já vystavím fakturu až na konci roku.
Dle CAS se mi v aktivech měsíčně kumuluje dohadná položka (MD pohledávky / D výnosy) a v pasivech závazek (MD banka / D přijaté zálohy) - závazek proti pohledávce zúčtuji v okamžiku vystavení faktury.
Dle US GAAP (kdy je přijatá záloha výnosem příštího období)předpokládám, že nemá žádnou logiku mít na straně aktiv časově rozlišený výnos (dohadná položka) a na straně pasiv zároveň výnos příštího období (přijatá záloha). Proto bych tyto položky proti sobě zúčtoval každý měsíc (jako bych vystavil fakturu) a nevidím to jako porušení zákazu kompenzace, ale naopak jako zobrazení podstaty transakce.
Je můj názor správný? Děkuji za odpověď.

Roman Tupý

Podle US GAAP a IFRS samotna fakturace není v sebemensi mire predmetna. Zauctovani vynosu se proto neodviji od cinu fakturace, ale od cinu poskytnuti sluzby. V okamziku poskytnuti sluzby se proto uctuje MD Pohledavka/peníze/banka / D Vynos.

Pokud zakaznik za sluzbu predplatil, uctovalo by se MD Vynos pristich obdobi (unearned revenue) / D Vynos. Samotna predplatba se uctuje MD Peníze/banka / D Vynos pristich obdobi (který se do okamziku poskytnuti sluzby vykazuje jako zavazek).

Jediny vliv, který muze mit samotna fakturace, je na pripadnou danovou povinnost. To se však resi pres odlozene dane, co je vsak uplne jina otazka.

Přidat komentář