Your browser does not support JavaScript!

převodový můstek

Dobrý den,jsem účetní středně velké výrobní firmy. Tedy nedokončená výroby, pořizování majetku na leasing...Vedení společnosti se rozhodlo, bohužel až teď, že by chtěli sestavit pro své zahraniční partnery ÚZ za rok 2006 též podle IAS/IFRS.Vaše články o tom, že je to v podstatě nemožné jsem četla. Ale přesto, nemohl byste mi zaslat alespoň nějaký „převodový můstek“, či upozornit na možné rozdíly?S IAS/IFRS nemám zatím praktické zkušenosti, pouze nějaká školení.Za Vaši odpověď předem děkuji.

Dobrý den,

nechci být zlý, ale asi to školení nebylo příliš dobré, když za sebou evidentně neponechalo žádné hmatatelné stopy.

Já si ale fakt nevymýšlím. Já opravdu nepíšu, že to nejde jenom proto, abych se dělal zajímavý. Ono to opravdu nejde. České účetnictví se opravdu nedá „konvertovat“ na IFRS.

Jinak řečeno, české účetní standardy mají jiná pravidla týkající se rozpoznání (klasifikace), ocenění a vykazování téměř všech účetních položek, takže nelze vzít výstup z tohoto systému, trochu ho přeorganizovat a udělat z něj IFRS.

Možná by se to dalo udělat položku po položce, transakci po transakci, ale pak už se nebude jednat o konverzi, ale o dvojité účetnictví (což stejně od začátku doporučuji).

Co se vašeho vedení týče, jsou dvě možnosti.

Zaprvé nepochopilo podstatu věci. To je ta lepší varianta, protože se dá napravit tím, že se jim tato podstata vysvětlí. Jednou jak ji pochopí, přestanou klást nereálné požadavky, a pokud IFRS opravdu chtějí, tak najmou někoho, kdo jim skutečný IFRS připraví.

Druhá možnost je, že podstatu chápou, ale nepřejí si jí věřit. To je horší situace. Takoví lidé nechtějí věřit, že ve skutečnosti neexistuje žádný čaroděj, který může použít své kouzlo na to, aby změnil realitu podle jejich přání. Ačkoliv se většina lidí nakonec (jednou jak vyrostou) s realitou smíří, někteří ne. Takové lidi je těžké ovlivnit, a je ještě těžší pro takové lidi pracovat. Proto obvyklé řešení pro druhou situaci bývá oprášit si CV-čko a začít si hledat práci u firmy, kterou vedou rozumní lidé.

Přidat komentář