Your browser does not support JavaScript!

pozemok+budova

Dobrý deň p. Mládekchcem Vás poprosiť o stanovisko k nasledovnému problému: naša spoločnosť kúpila pozemok a na ňom stojacu budovu. Cena pozemku a budovy bola na kúpnej zmluve vyčíslená zvlášť, pričom kúpna cena budovy je 5,6 mil. Sk a pozemku 11 mil.Sk. Naša spoločnosť mala záujem predovšetkým o pozemok najmä zo strategického hľadiska, pričom bola ochotná odkúpiť ho aj s budovou aj napriek tomu, že táto budova je stará, pre našu firmu prakticky nepoužiteľná. Preto sme sa rozhodli ju zbúrať. Chcem sa spýtať, ako by bolo možné a správne (podľa IFRS) vykázať kúpnu cenu budovy - či o ňu zvýšiť obstar.cenu pozemku alebo je možné ju zúčtovať rovno do nákladov (ako napr. škodu), čo by bolo pre nás vhodnejšie z hľadiska investičných limitov z materskej spoločnosti.Vopred Vám ďakujem za Váš čas, ktorý ste mi venovali.S prianím príjemného dňaAndrea

Dobrý den,

ne, účtování přímo do nákladů by nebylo vhodné (obzvláště pokud by se to dělalo proto, aby se tím obcházela vnitřní kontrola firmy, jak naznačujete). Pokud firma pořídila pozemek plus stavbu, kterou nebude užívat, její hodnota je (podle IAS 16.7.a) nulová. Proto není co dát do nákladů.

Protože IFRS obecně vyžaduje, aby se zachytila skutečná ekonomická podstata transakce (nikoli její právní nebo smluvní formu), to co je napsáno v kupní smlouvě (až na konečnou zaplacenou částku) není směrodatné. Proto pořizovací cena pozemku je 16.6 m Sk.

Nakonec, pokud se stavba bude odstraňovat, náklady na odstranění se zahrnou do pořizovací ceny nové stavby, která starou nahradí.

Vám také.

Přidat komentář