Your browser does not support JavaScript!

Použitie a zrušenie rezervy

Dobry den pan Mladek, dovolte mi este raz poprosit Vas o radu. Otazka sa tyka pohladu IAS/IFRS k problematike pouzitia, resp.zrusenia rezervy v beznom uctovnom obdobi. 1. Predpokladajme, ze sme vytvorili k 31.12.2005 nakladovu rezervu vo vyske $100. V aprili 2006 sme zistili neopodstatnenost tvorby tejto rezervy. Ako ju z pohladu IAS/IFRS zrusit ? Bud :a) v beznom uctovnom obdobi (2006) do vynosov (podla mna nezmysel) alebob) v beznom uctovnom obdobi ako ponizenie nakladov aleboc) restatement 2005 (aj ked je nematerialna?)2.Predpokladajme, ze sme vytvorili k 31.12.2005 nakladovu rezervu vo vyske $100. V aprili 2006 sme obdrzali vyuctovanie prislusneho nakladu, na ktory sme rezervu tvorili.Vyuctovanie predstavovalo ciastku $90. Ako ju z pohladu IAS/IFRS pouzit ? Bud : a) rezerva / zavazok ...$90rezerva / vynos ...$10alebob) rezerva / zavazok ...$90rezerva / naklad ...$10Konfrontujem slovenske postupy.....Hovori o tom konkretne ustanovenie IAS/IFRS ? Dakujem za ochotu a Vas cas.mk

Dobrý den,

nevím, co přesně myslíte pod pojmem „nákladová rezerva“. Podle IFRS se rezervy tvoří, pokud se jedná o ztrátu, nikoli náklad.

Nemyslíte náhodou dohadnou položku?

Každopádně, pokud se skutečně jedná o rezervu, nemělo by se stát, že by se tato rezerva měla rušit. Důvodem je, že IAS 37.14 praví, že rezerva se tvoří v případě, že nastala událost (tzv. zavazující okolnost), kde „…jednotka nemá žádnou reálnou alternativu, než vyrovnat závazek, který na základě této události vznikl“.

Například, firma XYZ uvedla na trh vadný výrobek, který jejím zákazníkům způsobil škodu. Pokud na základě této události firmě nezbývá žádné jiná možnost, než tuto škodu napravit, tvoří rezervu. Jednou jak se tato rezerva vytvoří, je v podstatě vyloučeno, že se znova bude rušit. Muselo by se například ukázat, že výrobek nakonec vadný nebyl, a že zákazník svůj úraz jen fingoval (vyloučené to sice není, ale není to pravděpodobné).

Nicméně, pro takové okolnosti IAS 37.59 umožňuje rezervu reversovat (IFRS vysloveně hovoří o revers, ale tzv. storno zápis nezakazuje, takže by se možná mohl používat i tento postup).

DŮRAZNÉ VAROVÁNÍ. Protože firmy často používají fingované rezervy na to, aby manipulovaly s hospodářským výsledkem, jakékoli reversování (nebo nedočerpání) rezervy je obrovskou červenou vlajkou jak pro auditory, tak regulátory, a nakonec možná i státní zástupce (a nedělám si jenom srandu - je to opravdu ošklivé).

Samotný účetní postup by měl probíhat nějak takto:

1. firma odhadne, že bude muset poškozené zákazníky odškodnit ve výši €25,000.

MD: ztráta: očekávaná škoda za vadný výrobek (loss: defective product damages) -- 25 000
D: rezerva na škodu (provision for damages) -- 25 000

2. firma prohraje soud a ten jí nařídí, aby zaplatila -- 30 000
MD: ztráta: očekávaná škoda za vadný výrobek (loss: defective product damages) -- 5 000
MD: rezerva na škodu (provision for damages) -- 25 000
D: peníze (cash) -- 30 000

Nikdo neočekává, že firma se strefí na 100%, ale mělo by to být blízko.

Nebo, pokud soud nařídí, aby zaplatila pouze 20 000

MD: rezerva na škodu (provision for damages) -- 25 000
D: ztráta: očekávaná škoda za vadný výrobek (loss: defective product damages) -- 5 000
D: peníze (cash) -- 20 000

Ale o čem Vy asi mluvíte, nejsou rezervy, ale dohadné položky (neboli události po dnu závěrky).

V tomto případě firma zaúčtuje odhad konečného nákladu jako časové rozlišení, neboli accrued liabilities (ačkoliv někteří účetní to účtují rovnou jako běžné závazky).

Až se zjistí skutečná výše částky, náklad se jenom opraví (firma na to má alespoň 3 měsíce, protože to může dělat až do dne vydání výroční zprávy). Pokud se to nestihne do vydání výroční zprávy, nemusí se provádět restatement (kromě v případě, že by se jednalo o úmyslně zkreslenou částku nebo velmi materiální rozdíl). Stačí upravit počáteční stav nerozděleného zisku na začátku příštího období.

IAS 37 najdete na strankach EU, v anglictine:

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R1725:EN:HTML

tak v češtině (slovenštinu jsem tam bohužel nenašel)

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R1725:SL:HTML

Já jsem o rezervách také nedávno napsal tento článek:

http://www.gaap.cz/main_page/Cz/main/clanky/Rezervy.pdf

Dakujem pan Mladek za podrobny popis. Nasa slovenska terminologia pojem dohadne polozky nepouziva uz od roku 2003, dovtedy sa o nich uctovalo na ucte 389, tento ucet bol nakoiec vyhodeny aj z ramcovej uctovej osnovy. Odhady nevyfakturovanych nakladov sa od r.2003 u nas uctuju ako kratkodobe rezervy... po precitani Vasich riadkov vsak zistujem, ze su to dva samostatne pojmy odlisneho charakteru, ktore nemozno zamienat.... no mame sa este co ucit a opat sa zamyslam nad tym, kam tie nase postupy uctovania smeruju...

Kazdopadne ste mi velmi pomohli... este raz velmi pekne dakujem....

Přidat komentář