Your browser does not support JavaScript!

Pohledávka za upsaný vlastní kapitál

Dobrý den,ve své knize Světové účetnictví III v kapitole Rozvaha/vlastní kapitál uvádíte, že vykázání pohledávky za upsaný vlastní kapitál v majetku je hrubé porušení IFRS a že se tato položka vykazuje v kapitálu jako kontrátní položka. Mohl byste mi prosím osvětlit z jakých základů tento princip vyplývá. Děkuji předem za odpověď

Technicky, US GAAP a IFRS (pokud vím) se pohledávkám za upsaný vlastní kapitál výslovně nevěnují. Tyto položky se proto odečítají od kapitálu na základě obecně uznávaných postupů.

Důvody, proč jsem v knize zvolil tak přísnou a kategorickou formulaci, jsou tři.

Zaprvé, české standardy tuto položku považují za majetek, a já jsem musel upoutat pozornost čtenářů, jinak by si mohli myslet, že to klidně mohou dělat i podle US GAAP / IFRS.

Zadruhé, americká Komise pro cenné papíry zakazuje firmám tyto položky vykazovat v majetku. Protože tato komise často určuje regulační trendy a zvyklosti, je pravděpodobné, že většina jiných regulátorů budou mít stejný, odmítavý postoj.

Třetí, nejdůležitější důvod byl, že v době, kdy jsem psal knihu, měl jsem čerstvě na paměti případ firmy, která byla celkem přísně potrestaná za to, že v majetku vykázala směnku, kterou získala od lidí, kteří se upsali koupit její akcie.

Z toho vyplývá, že ačkoliv US GAAP a IFRS tuto záležitost výslovně nekomentují, postupovat tímto způsobem by neslo vážné následky. Je moji povinností jako autora odradit své čtenáře od postupů, které jim mohou způsobit vážné komplikace, i když by možná (technicky) nebyly zakázané.

Přidat komentář