Your browser does not support JavaScript!

Ostatne kapitálove fondy

Mohli by ste mi poradiť, ako IFRS vykazuje „Ostatné kapitálové fondy“, tj keď sa materská spoločnosť rozhodne posilniť finančnú situáciu dcérskej spoločnosti peňažným vkladom, ktorým nezvyšuje základné imanie. Zaujímalo by ma, ako túto finančnú operáciu bude vykazovať materská spoločnosť a ako dcérska spoločnosť. Vopred ďakujem za Váš názor.

IFRS je založení jiných zásadách než Slovenský staturár takže přímá odpověď (která by vycházela z předpokladu že podle IFRS existují „Ostatné kapitálové fondy“) není možná (podobně jako není možné - třeba pomocí nějakého můstku - Slovenský statutár na IFRS převést).

V podstatě, protože IFRS se vztahuje na konsolidovaný celek, matka a dcera si o vkladu mohou účtovat jak chtějí. Správu podle IFRS stejně bude (IAS 27.9 / EU 1606/2002) sestavovat a publikovat jen konsolidovaní celek (a požadavky Slovenského statutáru se ani nesmí brát do úvahy - to by bylo v rozporu s požadavky IAS 8.7-12, především 12).

Výjimka by byla, kdyby dcera měla vlastní IFRS povinnost, co by na Slovensku mít mohla.

V tomto případě se vklad (z pohledu dcery) účtuje: peníze / kapitál.

V kapitálu by se vklad označil jako: Issued capital attributable to owners of the parent nebo Issued capital and reserves attributable to owners of the parent (IAS 1.54.r).

Dál by se mohl (ale nemusí) rozdělit na nominální hodnotu, emisní ážio, fondy, atd. (IAS 1.78.e)

Pokud by dcera matce vydala akcie, poskytla by další informaci jak vyžaduje (IAS 1.79.a).

Pokud by dcera mněla fondy ze zisky, poskytla by další informaci jak vyžaduje (IAS 1.79.b).

Ďakujem za odpoveď. Mňa na tomto spôsobe zvýšenia vlastného imania irituje, že akcionár /môže to byť fyzická osoba/ poskytne finančné prostriedky, ale nemá nárok na dividendy a ani výnosové úroky, ako to je pri poskytnutí úveru. Na druhej strane, firma dostane kapitál a nemusí za neho platiť.

Nechápu, co Vás irituje. To není jakoby firma a akcionář byly dvě nezávislé osoby. Akcionáři firmu vlastní, takže firma je jeho majetkem.

Je to stejné jako kdybych tvrdil, že pokud pro svůj dům pořídím novou střechu prospěch bude mít jen ten dům. To je hloupé. Ze střechy bude mít prospěch jak dům (do kterého nebude nezatékat) tak já (komu nebude kapat na hlavu).

Stejné u firmy. Pokud firmě poskytnu peníze výměnou za majitelský podíl (akcie), firma peníze použije (například) tak, že vyvine výrobek, koupí stroje, zaměstná pracovníky, zaplatí za reklamu a výrobek začne prodávat se ziskem. Na tento zisk (jako akcionář neboli majitel) mám nárok.

A zda se tento zisk vyplatí (jako dividendy) či ne, nerozhoduje „firma“. O dividendách rozhodují vlastníci (akcionáři) bud přímo (na volné hromadě) nebo (pokud se používá anglosaský model) přes správní radu (kterou jmenují do funkce).

Jediný věcní rozdíl mezi věřitelem a akcionářem/majitelem je, že věřitel má nárok na pevně stanovené úroky (často fixní) a pevně stanovenou jistinu. Nic víc.

Majitel, naopak, má nárok na veškerý zisk, jak součastný, tak minulí (pokud byl zadržení), tak budoucí. A to až do doby likvidaci firmy (kdy má nárok na likvidační zůstatek).

Proto, Vaše tvrzení „firma dostane kapitál a nemusí za neho platiť“, je nesmysl (nebo spíš nepochopení podstaty korporačního modelu).

Přidat komentář