Your browser does not support JavaScript!

open-ended mutual fund

Dobrý den,rád bych se zeptal na úpravu podílových listů na straně nakupujících/investorů podle FASB, tato problematika není v rámci IAS/IFRS jasně řešena.A) Jedná se o monetary item či non-monetary item???B) V IAS 39 je paragraf AG32, který přikládám, ale nejsem si jistý jeho výkladem. Já osobně bych u open-ended mutual fund spíše žádný vložený derivát neviděl??Navazuje na předchozí: Pokud klasifikuji podílový list jako available for sale nevím:1) Kurzové rozdíly z acquisition cost či jiné částky (např. redemption price) jdou výsledkově/kapitálově (viz. monetary/ non-monetary item)?2) Podle IAS 39.AG32 přecenění na redemption amount je revenue/expense nebo gain/loss? Dále jestli jde o compound instrument s vloženým derivátem, co je potom revenue, můžu simulovat revenue jako na fiktivní floater a rozdíl považovat za gain/loss na fair value derivátu??3) IAS 32 (IAS32.15-20) klasifikuje podílové listy u emitenta na financial liability nebo equity instrument zjednodušeně podle toho zda existuje contractual obligation to receive cash or another finacial asset??? Pokud financial lability, jde o monetary item?PS: Libor říkal, že vás potěším, když přiznám, že předpokládám, že FASB jsou v této oblasti jistě dále.děkuji za konzultaciZdeněk KavříkAG32. In the case of a puttable instrument that can be put back at any time for cash equal to a proportionate share of the net asset value of an entity (such as units of an open-ended mutual fund or some unit-linked investment products), the effect of separating an embedded derivative and accounting for each component is to measure the combined instrument at the redemption amount that is payable at the balance sheet date if the holder exercised its right to put the instrument back to the issuer.

Dobry den,

co se US GAAP týče (SFAS 115, odst. 3 a), koupené mutual funds jsou investice jako každá jiná, a zařadí se do trading nebo AFS (HTM být nemohou). O open-ended mutual funds se US GAAP vysloveně nezmiňuje, a proto by se na ně měla vztahovat stejná pravidla.

CO se IFRS týče, mám dojem, že toto povídání se vztahuje pouze na emitenta, u kterého může vzniknout závazek, který se nepřeceňuje, a vložený derivát, který se přeceňuje. Mně se zdá, že AG31 a 32 jsou právě zaměřené na ten „mismatch“, který vzniká, protože účetní pravidla zatím nejsou symetrická: vyžadují přeceňování všech finančních investic, ale pouze některých závazků.

Nedokážu si představit situaci, kde by se toto povídání vztahovalo na investora (jak a proč by je investor - který finanční investice vždy musí přeceňovat – rozdělil na dva komponenty, které by oba vykazoval v reálné hodnotě?). Nicméně, nové znění IAS 39 jsem zatím nečetl (čekám, než se IASB a EC konečně přestanou handrkovat a dohodnou se na pravidlech, která se nebudou každý druhý týden měnit). Proto moje stanovisko není definitivní.

P.S. Liborovi, prosím, řekněte, že mne Vás dotaz až tak moc nepotěšil. Z pravidel pro deriváty (jak těch amerických, tak mezinárodních) mne obvykle okamžitě začne bolet hlava. Obzvláště hned po ránu :-).

OK, v IAS se investice do podílových listů také oceňují ve fair value, tedy lze klasifikovat pouze jako AFS nebo FVPL. Pro AFS je ale důležité zda by se mohlo jednat o v některých případech o monetary item a to pro začleněná FX differences (gain/loss) z amortized cost (cost) vs. FX diffenrences z excess fair value to amortized cost.

Zjednodušený popis situace:
Pokud investuji své volné zdroje do jednoho open-mutual fondu, fond investuje pouze např. do foreign debt financial instruments. Zdroje mám v amortized cost a podílové listy mám v AFS jako non-monetary item, vzniká v separateFS accounting mistmatch. Nechci složitě prokazovat hedge accounting, hlavně mi to přijde nelogické.

PS: V předchozím mailu jsem zmínil, zda i zde nevyčlenit nějaký debt instrument - floater (pokud emitent klasifikuje ve své rozvaze jako financial liability) a vložený derivát, který mi dopřecení na redemption price. Každopádně proč by to nemělo být zrcadlově stejné jak u emitenta tak u investora, tj. u obou jde potom o compound instrument.

zdravím při pátku

Zdeněk

Podle mne se tak či tak jedná o monetary item. IAS 21, odst. 8: „Monetary items are money held and ASSETS and LIABILITIES to be received or paid in fixed or DETERMINABLE AMOUNTS OF MONEY” (odst. 16 to komentuje ještě podrobněji).

Příjem / výdaj u podílových fondů je zjistitelný, a tak fondy jsou monetary (co jiného by asi tak mohly být?), proto se kursové rozdíly vykazují na výsledovce.

Mimochodem, netuším, jak je možné mít volné zdroje v HC a koupené fondy v FV. Jednou jak jsou volné zdroje použité na nákup fondů, zdroje už nejsou. Jsou fondy.

Nakonec, opravte mne, pokud se mýlím ale, podle mne, podílové fondy nikdy nemohou být HTM (žádnou M nemají). Ano, nástroje, ze kterých se skládají, tu M mají, ale co brání správci fondů v tom, aby jeden nástroj, který dospěl k jeho M, nahradil jiným, který má k M ještě daleko? Tyto fondy proto mohou žít nekonečně (nebo alespoň předem neurčitelnou dobu).

Každopádně IAS 21, odst. 28. hovoří celkem jasně:

„Exchange differences arising on the settlement of monetary items or on translating monetary items at rates different from those at which they were translated on initial recognition during the period or in previous financial statements SHALL BE RECOGNISED IN PROFIT OR LOSS in the period in which they arise, except as described in paragraph 32.“

Proto, pokud se nejedná o budovu, patent nebo náklad příštího období, kursové rozdíly spadnou na výsledovku.

Co se samotného IAS 21 týče, jediné, co můžu dodat, je: proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.

Podle US GAAP všechny cizí měny v pokladně nebo bance, všechny pohledávky, investice a závazky splatné v cizí měně, se přeměřují (cizí měny se technicky nekupují - vyměňují se jedna za druhou - a tak nemají „cenu“, která by se mohla „přecenit“). Nic jiného. Vidíte: jednoduché.

Ale IFRS tak jednoduché být nemohou, protože firmám umožňují veškeré své hmotné a nehmotné harampádí přeceňovat. Proto musel vzniknout blábol jako IAS 21.

Cituji z Vasi odpovedi:
Proto, pokud se nejedná o budovu, patent nebo náklad příštího období, kursové rozdíly spadnou na výsledovku.

Dulezite je, ze take napr. kursove rozdily z equity instrumentu drzenych v AFS spadnou do equity (viz IAS39.AG83). Klicove pro FX preceneni equity x vysledovka je tedy urceni, zda podil. listy jsou monetary nebo ne, konkretne ono determinable number of units of currency.

Povazujete napriklad prijem z akcie za determinable? Pokud ne, proc prijem z fondu drziciho akcie?

Přidat komentář