Your browser does not support JavaScript!

Ojedinely Enron

S velkym zaujom citam Vase clanky pan Mladek, pretoze racionalne vysvetluju to, co ja citim (AHA efekt). V clanku kde ste sa zaoberal pripadom Enron z 5.3.2002 ste napisal: "Zdá se, že investoři považují krach firmy Enron za ojedinělý případ." a vlastne cela uvaha je zalozena na tom, ze vzniknuty stav podpori rozmach slobody, dovery a fair-play v US uctovnictve a auditorstve. Cas presiel a padaju dalsie firmy (a hlavy). A v tom uz asi nebola politika, ale .... co? To je moja otazka. (snad to nebude upadok moralky a viery v nu, ved prave trh funguje prave preto, ze predpoklada aj to, ze clovek je nedokonaly) thnx

Jednoznacne se jedna o upadek moralky, ale stale si dovoluji tvrdit, ze se jedna o ojedinely, ne vseobecny upadek.

Nez clovek propadne panice o budoucnosti svobodneho trhu je nutne si uvedomit, ze v Americe prodava sve akcie na burze 15,000 firem (cca 10,000 v New Yorku a zbytek tzv. pres pult). Tento rok muselo sve finacni zpravy opravit 112 z nich (mezi lety 1997 a 2001 jich bylo 993).

Z techto cisel vyplyva, ze i pres to, ze od krachu Enronu, kdy je ucetnictvi vsech firem pod drobnohledem, se pres 99% firem chova korektne.

Je fakt, ze par lidi neodolalo pokuseni a podvadelo, a je take pravdou, ze nekteri z nich podvadeli ve velkem, ale skutecne to jsou ojedinele pripady. Zajimava je otazka proc?

Behem poslednich let minuleho stoleti americka verejnost propadla spekulativni horecce, kde si bezni lide zacali myslet, ze mohou vydelat penize zdarma na burze.

Bohuzel, penize neprichazeji zdarma, a obzvlaste ne na burze. Na burze se za penize plati vlastnim rozumem. Je to vsak prave rozum, ktery chybel investorum.

Tito lide, presvedceni o vlastni neomylnosti byli ochotni hazet sve penize kazdemu, bez ohledu nato, jak pochybny je jeho napad. V takovem prostredi neni tezke se divit, jestli se par manazeru slabeho charakteru nechalo nalakat do podvodu.

Tito lide by samozrejme meli byt za svou slabost potrestani a je pouze otazka casu, nez mnoho z nich stravi velkou cast dospeleho zivota za mrizemi. Ale toto nejsou jedini vinici.

Skutecni vinici jsou ti lide, kteri si spletli inteligenci s bycim trhem, a slepe investovali do buh vi ceho, protoze verili, ze dostanou kolace bez prace.

Tito lide take zaslouzi trest. Bohuzel, jediny trest, ktery dostali, je, ze prisli o sve penize. Pokud by to bylo na mne, ja bych jim jeste vyfasoval par let navic za blbost.

Možná se mýlím, ale jedním z atributů tzv. svobodné ekonomiky je možnost svobodně investovat bez trestního (právně-trestního) postihu.

Pokud by jste "jim ještě vyfasoval par let navíc za blbost", nezbývá mi než se podivovat nad Vaší "osvíceností".

Osobně si myslím, že (jak sám říkáte ve svých článcích) zisk je úměrný riziku.

Riziko představuje i možnost nevhodně zvolené strategie a následná možnost radikálního snížení vlastního majetku. Pokud by toto riziko mělo představovat i možnost vězení - inu, potom bych raději zemřel chudý a svobodný.

Samozreme to co jsem napsal, jsem psal s urcitou nadsazkou.

Nicmene z Vasi reakce usuzuji, ze jsem se nevyjadril dostatecne jasne. Zkusim to znova.

Lidska hloupost predstavuje nejvetsi hrozbu pro lidskou svobodu a mela by byt trestna (a tim skutecne nemyslim to, ze by se lide měli uveznovat na zaklade svého IQ).

Predstavme si situaci, kde hlupak investuje hloupe a z vlastní hlouposti prijde o sve peníze. Protože hloupi lide si obvykle svou vlastní hloupost neuvedomuji (nebo si ji sami sobe nechteji priznat), nebude za sve ztraty vinit sebe, ale bude vinit stat za to, ze nevytvoril regulaci, ktera by tem zlym a nepoctivym lidem zabranila ty „hodne a poctive“ (kteří jim na to naleteli) okradat.

Protože i hloupi lidi mohou volit a protože politici by vseobecne radsi regulovali, nez neregulovali, hloupost hloupych lidi obvykle vede k vetsi a vetsi statni regulaci svobodneho podnikani.

Protože kazda regulace ubere trochu svobody v podnikani, za chvili zadne svobodne podnikani nebude a vsichni, kteri by podnikat chteli, se utopi v kotli plnem regulaci. A to není vse.

Protože hloupi lide se domnivaji, ze je povinnosti státu chranit je od sve hlouposti, kdykoliv na zaklade sve vlastní hlouposti prijdou o sve peníze, tak nevini sami sebe a neprijmou svůj zaslouzeny trest bez reci. Ne. Ne. Ne.

Jdou protestovat do ulic a vyzaduj, aby je stat odskodnil, proto ze je to jeho vina, ze je neochranil.

Z toho pak vyplyva, ze my vsichni (protože my vsichni financujeme stat ze svých dani) zaplatime za to, ze nejaci hlupaci byli dostatecne hloupi na to, ze uverili, ze kampelicky jim budou schopny platit 30% rocne.

Hlupaci tak svou hlouposti pripravuji ostatni o sve peníze a svobodu.

Je toto spravedlive?

Přidat komentář