Your browser does not support JavaScript!

odpis PPE

Dobry den p. Mladek,mam jednu teoreticku otazku suvisiacu s odpisovanim PPE. Prepokladajme, ze spolocnost XY vie, ze bude zlikvidovana niekedy v priebehu januara 2009, takze za rok 2008 uz nezostavuje svoje vykazy na zaklade going concern principu. Ako zostavi svoj odpisovy plan pre stroj, ktory pocas roka 2008 nakupila a ktory ma zivotnost povedzme 5 rokov. Odpise cely v roku 2008, kedze ho bude pouzivat len ten jeden rok a aj uzitky z neho jej budu plynut len pocas jedneho roka?Dakujem velmi pekne.

Dobrý den,

IFRS (IAS 1.25-26) explicitně neupravuje postup který se musí používat, pokud vedení usoudí, že jejich firma nebude dál pokročovat jako going concern. Jediné co vyžaduje je, aby se tento fakt sdělit a také aby se popsal účetní postup, který vedení zvolilo.

Každopádně, pokud firma má majetek, a vznikne důkaz o tom, že majetek ztratil svou hodnotu, má povinnost aplikovat IAS 36. Tento standard se ale vztahuje na jednotlivé majetkové položky (nebo identifikovatelní skupiny generující peněžní tok) nikoli na celou firmu. Nicméně, podle IAS 8.11.a, vedení má povinnost (při volbě postupu) zvážit požadavky podobných standard, takže logika IAS 36 je na tuto situaci aplikovatelná.

Z toho vyplívá následující postup:

1. ke konci 2008 se nejprve zaúčtují odpisy stejně, jako kdyby firma byla going concern.

2. pak se porovná zůstatkovou hodnotu majetku s částkou, kterou se získá za jeho prodej (až se celá firma a veškerý její majetek bude likvidovat).

Poznámka: protože majetek bude likvidován prodejem, jeho value-in-use je nulová, takže fair value less cost to sell vždy bude vyšší (pokud také není nulová).

3. pokud zůstatková hodnota je vyšší než očekávaná prodejní cena mínus náklady na likvidaci, rozdíl se promítne na výsledovky jako ztráta (loss) a tento fakt (dohromady s popisem metodiky a sdělením že firma bude ukončovat svou činnost) se sdělí v závěrce.

Nakonec, pokud firma bude majetek dál užívat (třeba v roce 2009), a pokud toto užívání povede k poklesu jeho hodnoty, odpisy budou dál pokračovat a nastaví se tak, aby reflektovali tuto skutečnost.

Přidat komentář