Your browser does not support JavaScript!

Ocenovanie zasob

Dobry den p. Mladek,dakujem za Vase skolenie.Mal by som otazku, tykajucu sa ocenovania zasob. Ako je zname, zasoby sa ocenuju kalkulacnym vzorcom:1.Priame naklady2.Priame mzdy3. nepriame naklady.Ja by som potreboval vediet, ci do vypoctu nakladov na ocenenie zasob zahrnujeme podla IFRS aj vytvorene rezervy na rekultivaciu (provision for site restoration), cast tychto nakladov na rekultivaciu bola vytvorena v danom uctovnom obdobi (po diskontovani,...). Z hladiska slovenskeho uctovnictva ide o danovy naklad. Ako je to s opravnou polozkou k majetku, ktora bola vytvorena k majetku, ktory sa bude v kratkej buducnosti vyradzovat.Ma byt takyto naklad zahrnuty do ocenenia zasob?Dakujem velmi pekne za odpoved.S pozdravomJozef

Není zač,

Ano, protože náklady rekultivaci (opačná strana té rezervy) se stanou součást pořizovací hodnoty majetku (která se nakonec - přes odpisy - promiste do ceny zásob) jsou součástí kalkulace ceny výrobků. Přestože tento postup vyplívá z IAS 16, standard výslovně potvrzuje, tím že říká:

IAS 16.18: An entity applies IAS 2 Inventories to the costs of obligations for dismantling, removing and restoring the site on which an item is located that are incurred during a particular period as a consequence of having used the item to produce inventories during that period. The obligations for costs accounted for in accordance with IAS 2 or IAS 16 are recognised and measured in accordance with IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets.

Co se vaší druhé otázky týče, podle IFRS se netvoří žádné opravná položka k majetku, který se bude vyřazovat. Ano, podle IAS 36 se musí hodnota majetku snížit (jako impairment), pokud existuje důkaz, že poklesla a podle IFRS 5 se majetek který bude likvidován musí oddělit od majetku, který se bude dál používat, ale vzniklá ztráta se v žádném případě nesmí zahrnout do ceny výrobků.

Zároveň také pamatujte že IFRS nejsou Slovenské standardy ani daňový zákon. To jak se to či ono řeší podle slovenských standardů nebo daňových pravidel nemá sebemenší dopad na to jak se stejná věc bude řešit podle IFRS. Naopak, pokud se pří aplikaci IFRS necháte ovlivnit standardem, který IFRS není, jednalo by se (podle IAS 8), o chybu (a celkem dost hrubou).

Reagujem na vasu odpoved: Provision for site restoration. Tuto rezervu tvorime na rekultivaciu pozemkov,ktore musime po vytazeni surovin vratit do povodneho stavu.Tvorime ju raz rocne na diskontovanim odhadovanych nakladov poctom rokov, kedy vznika povinnost rekultivacie. Tieto rezervy reportujeme na riadku Provisions ako sucast Fixed actual production cost. Tieto pozemky sa neodpisuju, takze odpisy sa neprejavuju v oceneni zasob.

Otazka: Maju sa tieto Provision for site restoration zahrnut do nakladov ako zaklad na ocenenie zasob?

Dakujem velmi pekne.

Jozef

Dobrý den,

Nechci Vám kazit den ale pozemek který má omezenou životnost (jako třeba důl) se odepisovat podle IFRS musí.

IAS 16.59 If the cost of land includes the costs of site dismantlement, removal and restoration, that portion of the land asset is depreciated over the period of benefits obtained by incurring those costs. In some cases, THE LAND ITSELF MAY HAVE A LIMITED USEFUL LIFE, IN WHICH CASE IT IS DEPRECIATED IN A MANNER THAT REFLECTS THE BENEFITS TO BE DERIVED FROM IT.

dakujem velmi pekne za komunikaciu.
Aby som uviedol viac infomacii: sme firma, ktora sa zaobera tazbou kameniva. Pozemky, na ktorych prebieha tazba mame interne rozdelene na Land (povrch) a Mineral reserves (samotna surovina-kamenivo). Kazdy mesiac na zaklade tazby odpisujeme hodnotu Mineral reserves (ako cast hodnoty pozemkov) do Depreciation of Assets. Po odpisani celych Mineral reserves sa dostaneme na hodnotu Land, t.j. na hodnotu povrchu (bez Mineral reserves).

Teraz k oceneniu zasob:
Do ocenenia zasob sa dostava aj odpis z Mineral reserves (z pozemku, na ktorom prebieha tazba).
Okrem toho kazdy rok tvorime Provision for site restoration na zaklade odhadovanych nakladov a roku rekultivacie (diskontovanim...). Rekultivacia v nasom ponati znamena-vratenie do povodneho stavu, aky bol pred zacatim tazby. Tato rezerva je v pomerne kazdy rok tvorena do nakladov.
Otazka k oceneniu zasob: Ma byt takato rezerva zahrnuta do ocenenia zasob? PS:Odpis pozemku na ktorom prebieha tazba je zahrnuty do ocenenia.

dakujem

Dobrý den,

Z Vás ti nové údaje taky lezou jako z chlupaté deky ;-)

Proč tvoříte tuto rezervu ročně? Podle IAS 16 se tvoří jednou, když se majetek pořídí. Podle IFRIC 1 se sice může navyšovat, ale pouze pokud se původní odhad změní.

Nadále, podle mého ta rezerva (respektive navýšení majetku které vzniká při její tvorbě / navýšení) se vztahuje na ten zdroj, nikoli ten pozemek. Kdyby se vztahovala na pozemek, jeho hodnota by se neustale navyšovala a náklady by se tak nepromítali do ceny výrobku, kam patří.

Každopádně, ono se tady evidentně jedná o otázky, který jsou nad rámec této skupiny. Za normálních okolností bych Vám doporučil, abyste si objednal nějakou poradenskou službu. Ale protože jste se si už účastnil nějakého mého školení, pokud chcete, mne můžete zavolat do kanceláře, a já si s Vámi o tom popovídám.

Ale až v pondělí (mezi 9:00 a 12:00). Tento týden přednáším mimo CR takže telefon neberu.

Přidat komentář