Your browser does not support JavaScript!

oceneni zasob

Chtela bych se zeptat na nasledujici vec: rozhodli jsm se provest mimoradnou fyzickou inventuru zasob.na zaklade inventury jsme nasli zasoby , ktere doposud nebyly nikde evidovany.Jedna se o nahradni dily ke strojum, nejsou vsak technickou zasobou- t.z. ze nejsou drzneny pro pripad nutnosti opravy stroju. Tyto zasoby potrebuju navest do ucetnictvi, jako inventarni nalez. Nevim, vsak jakou cenou je ocenit podle pravidel US GAAP.Jakou metodu mam tedy pouzit?? Diky

Všeobecně všechny „matematické chyby“ (pod který spadá i chyby při fyzických inventurách) se opravují jako tzv. prior period adjustments: zavedou se do účetnictví v tom období kdy se původně „ztratili“ v reálné hodnotě (co je jejich reprodukční hodnota v tom období mínus případné odpisy nebo poklesy hodnoty způsobení stárnutím).

Pokud není možné tuto informaci dohledat, zavedou se do účetnictví tím, že se navýší počáteční stav majetku a nerozděleného zisku v období kdy se „našly“, znovu v reálné hodnotě (v tomto případě reálná hodnota je reprodukční hodnota srovnatelného majetku nebo skutečná hodnota pro podnik pokud tato ne nižší než reprodukční).

V každém případě se však jedná o chybu. Všechny chyby se musí oznámit, minimálně tím že se na ně upozorní v příloze.

Přidat komentář