Your browser does not support JavaScript!

Licencia

Prosím o názor, ako by ste posúdili z pohľadu účtovania (podľa USGAAP a IFRS) zmluvu o poskytnutí práva používať softvér podpísanú na 5 rokov, pričom licenčné poplatky a poplatky za podporu budú platené ročne.Jedná sa o štandardný softvér.Ďakujem

Pre-paid expense / unearned revenue (náklad příštích období / výnos příštích období), pokud se platí předem nebo závazek / pohledávka, pokud se platí po tom; vždy po jednom roce (pokud se platí ročně).

Ďakujem.
Platí sa ročne. Je vopred stanovený ročný poplatok za licenciu. Tým, že je zmluva uzavretá na 5 rokov, licenčný poplatok je diskontovaný.
Mali sme hlavne pochybnosť o tom, či by sa mala licencia vykazovať v majetku.

Pokud se platí ročně (dopředu), u odběratele se jistě bude jednat o majetek (pre-paid expense) a u dodavatele o závazek (unearned revenue).

Protože ekonomické výhody se čerpají/poskytují po dobu toho roka, účtovat náklad/výnos ihned by nebylo vhodné.

Jinak, podle mého by se diskontovat nemělo.

Nevyjadrila som sa presne. Názor bol, že sa jedná o finančný leasing, licencia by sa mala zaradiť do nehmotného majetku a odpisovať po dobu tých 5 rokov (doba na ktorú bola uzavretá zmluva). Ako je to vo všeobecnosti s finančným leasingom nehmotného majetku? Tam je to klasické testovanie dosť problematické. (hlavne čo sa týka hodnoty a životnosti). Ďakujem

Máte pravdu, moc přesně jste se opravdu nevyjádřila :-(

Každopádně, bylo by dost nestandardní, aplikovat IAS 17 na software (proto mne tato varianta ani nenapadla).

IAS 17 se sice má aplikovat na veškerý dohody o užívání cizí věci (ne pouze dohody který obsahují slovo „leasing“), ale odst. 2 (b) říká, že se standard nevztahuje na: “licensing agreements for such items as motion picture films, video recordings, plays, manuscripts, patents and copyrights.“

Ačkoli se o SW výslovně nezmiňuje, SW je (ve své podstatě) duševního vlastnictví chránění patentem a/nebo copyrightem, takže se na něj tato výjimka vztahuje.

Dále, dle mého úsudku, SW + údržba / vylepšení má ekonomicky charakter služby, takže by se účtovat stejně jako služba (jako pre-paid expense).

Jediná výjimka by byla, pokud by se jednalo o SW, který se nedá oddělit od HW (třeba PC + Windows nebo případně PC + Windows a Office). V tomto případě (protože se jedná o počítač a příslušenstvo) IAS 17 by se aplikoval.

Ďakujem. Mne sa to zdalo tiež nesprávne. Ešte som uvažovala o sotvéri pripravenom na objednávku, ktorý by bol použiteľný len pre konkrétneho používateľa (napríklad riadenie výrobných procesov...) a tento by bol na splátky, potom by sa mohlo asi jednať o skrytý finančný leasing?

Dobrý večer,

z Vás to také leze jako z chlupaté deky :-)

SW vytvořený na zakázku mne také napadnul, ale (protože jste o této variante nehovořila) nechtěl jsem zbytečně komplikovat mou dřívější odpověď.

Každopádně to by situaci samozřejmě změnilo.

Obecně, pokud si firma vytvoří SW na míru, jedná se o nehmotný majetek (podle IAS 38.21 a 52 až 67), bez ohledu na to, zda ho vytvořila sama, nebo si ho nechala vytvořit na zakázku.

Pokud by si takový SW nechala vytvořit, a pak si ho pronajala (místo toho, aby ho rovnou koupila), celkem dost jasně by se jednalo o snahu vytvořit tzv. syntetický leasing, a IAS 17.10 e by vedl k tomu, že transakce by se klasifikovala jako finanční leasing.

Přidat komentář