Your browser does not support JavaScript!

Leasing

Dobry den.Moje meno je Jana Hapcova. Pisem diplomovu pracu na temu Porovnanie IAS A US GAAP. Velmi ma potesilo, ked som nasla pristupne Vase stranky on-line prave s touto problematikou. Citam postupne Vasu knihu a nasla som tam podla mna rozpor. Mozno som to zle pochopila, a preto by som Vas na to rada upozornila, pripadne uvitam vysvetlenie.V casti 10 prvku-Majetek pisete:...podle US GAAP firma muze mit v majetku to, co tam podle ceskych ucetnich pravidel mit nema. Napriklad leasing. Leasing (jak je v Cechach) temer vzdy zpusobi, ze cela hodnota pronajateho predmetu se stane soucasti majetku najemce. Zaroven pronajimatel nesmi tento majetek vykazovat v majetku, protoze ho nekontroluje.Tu vidim rozpor, lebo ako som pochopila z textu v Cechach je hodnota prenajateho majetku v majetku najomcu a zaroven prenajimatel nesmie tento majetok vykazovat, pretoze ho nekontroluje. Ale potom je tu zhoda s US GAAP, lebo najomca majetok kontroluje (nevlastni), takze ho zaradi do svojho majetku ako je to v Cechach, a potom prenajimatel ho vo svojom majetku neeviduje.Nedovolila by som si kritizovat Vasu knihu, verim, ze ide len o nedorozumenie, ale mne tato cast naozaj nie je jasna. Studentka EU v Bratislave

Dobry den,

bohuzel, ja ceske ucetnictvi prilis dobre neznam (a take se neustale meni, co znamena, ze dnes, tri roky po vydani knihy, kterou ctete, muze byt jine). V dobe, kdy jsem knihu psal, vsak podle ceske upravy najemce mel v majetku pouze akontaci, kterou casove rozlisoval. Splatky daval rovnou do nakladu. Pronajimatel mel predmet v najmu v majetku, a take ho odepisoval.

Podle US GAAP / IFRS, v momentu vstupu do financniho leasingu pronajimateli zanikne majetek predmet pronajmu a nahradi ho majetek pohledavka na splatky. Najemci vznikne majetek predmet najmu a zavazek zavazek na leasing (oba v soucasne hodnote splatek nebo realne hodnote majetku, podle toho, ktera je nizsi).

Zda se takto dnes uctuje podle ceske upravy, nebo ne, netusim. Pro uplnost Vam vsak ukazu, jak by se uctovalo podle US GAAP / IFRS, a pokud ceske ucetnictvi znate, muzete si vytvorit vlastni zaver.

Leasingova spolecnost poridi majetek a uctuje:

MD: majetek porizeny na leasing
D: penize nebo zavazek z obchodniho styku

Leasingova spolecnost majetek proda na leasing:

MD: pohledavka na leasing (soucet splatek)
D: odlozeny urok (rozdil mezi soucasnou hodnotou splatek a souctem splatek)
D: majetek porizeny na leasing

Najemce uctuje:

MD: majetek porizeny na leasing
D: zavazek na leasing

Prvni splatka pronajimateli:

MD: penize
MD: odlozeny urok
D: pohledavka na leasing
D: vynosovy urok

Prvni splatka najemce:

MD: zavazek na leasing
MD: nakladovy urok
D: penize

Mimochodem, prave pisu novy dil SU, kde popisuju jak US GAAP, tak IFRS. Mel by byt v prodejnach na podzim.

Přidat komentář