Your browser does not support JavaScript!

Konsolidácia vnučky

Dobrý deň,vedel by niekto poradiť, ako postupovať pri konsolidácii „vnučky“, ktorá je dcérskou firmou našej pridruženej spoločnosti (jednoduchým prepočítaním percent by tiež bola našou pridruženou spoločnosťou). Prípadne poradiť, kde možno nájsť vzorové príklady.ĎakujemEva

Konsolidovat by ji mohla vase dcera a pak vy dceru. Nebo ji muzete konsolidovat primo. Pokud vnucka nema minoritni (nekontrolujici) podily, je vlastne jedno jak se nakonec (podle IFRS) bude konsolidovat, protoze IFRS se stejne vztahuje na konsolidovany celek.

Takze ak mensinove posiely su (nas pripad), tak uz to jedno nie je... My totiz uvazujeme, ci mozeme obe konsolidovat metodou vlastneho imania. A ako urcit akvizicnu cenu vnucky pri piamej konsolidacii.


Konsolidovat by ji mohla vase dcera a pak vy dceru. Nebo ji muzete konsolidovat primo. Pokud vnucka nema minoritni (nekontrolujici) podily, je vlastne jedno jak se nakonec (podle IFRS) bude konsolidovat, protoze IFRS se stejne vztahuje na konsolidovany celek.

Pokud pod metodou vlastneho imania myslíte equity method (v ČR se říká ekvivalenční metoda, proto se ptám), ta není vhodná, pokud se jedna o podnik ve skupině POD KONTROLOU MATKY (buď přímím nebo nepřímím způsobem).

IAS 27.1 This Standard shall be applied in the preparation and presentation of consolidated financial statements for a group of entities UNDER THE CONTROL OF A PARENT.

Ekvivalenční metoda se používá pouze, pokud se jedná o tzv. ASSOCIATE (jednotku kterou matka ani žádná jiná dcera, vnučka, atd. nekontroluje) ale pouze, pokud matka nad ní má významný vliv (SIGNIFICANT INTEREST).

IAS 28.2 An ASSOCIATE is an entity, including an unincorporated entity such as a partnership, over which the investor has SIGNIFICANT INFLUENCE and that is neither a subsidiary nor an interest in a joint venture.

IAS 28.13 An investment in an associate shall be accounted for using the EQUITY METHOD (zbytek odstavce pak uvádí výjimky, které, mino jiné, nevyžadují ekvivalenční metodu pro vnučku která bude konsolidovaná stejnou konečnou matkou).

Jinak řečeno, jednou jak matka má větší než 50% podíl v dceři (nebo jí jinak kontroluje), bude jí konsolidovat. Pokud tato dcera má větší než 50% podíl ve vlastní dceři, matka bude konsolidovat jak dceru tak vnučku, atd.

Zda tito dcery a vnučky také budou sestavovat závěrky podle IFRS, záleží zda mají či nemají minoritní vlastníky (nebo tuto povinnost z jiného důvodu).

Tak či tak, celkoví minoritní podíly (podíly všech akcionářů vlastní akcii nějaké dcery, vnučky atd.), se musí vykazovat v kapitálu konsolidované závěrky matky jako minoritní (NEKONTROLUJÍCÍ) podíly.

IAS 27.27 NON-CONTROLLING interests shall be presented in the consolidated statement of financial position within equity, separately from the equity of the owners of the parent.

Dobry den,

dovolim zareagovat na Vas dotaz, pokud jsem spravne pochopil Vasi situaci.

Jste I (investor) a mate podil v PP (pridruzeny podnik), ktery ma v DP (dceriny podnik). A vy se ptate jak ma I konsolidovat DP? A proc jej chcete konsolidovat, kdyz v nem nemate rozhodujici vliv?

Spravny pristup v souladu s pozadavky IFRS by byl takovyto: PP sestavi konsolidovanou zaverku, do ktere zahrne svůj DP. Vy aplikujete ekvivalencni metodu na tuto konsolidovanou zaverku a propoctete hodnoty, o ktere je treba upravit ucetni hodnotu investice, kterou I eviduje ve svych aktivech.

Je to srozumitelne? Smeruje to k Vasemu dotazu?

LV

Aha, tak to je co se ptala. Ja jsem to nepochopil.

Ano, nasa situacia je, ako ste to popisal. Na zaklade Vasej odpovede a odpovede pana Mladka som sa pokusila najst predpis, ako postupovat, v IAS 27 a 28. Ak vychadzam z odseku IAS 28.21 (citujem):

28.21 Podíl skupiny na přidruženém podniku je souhrn mateřským podnikem a jeho dceřinými podniky držených podílů na tomto přidruženém podniku. Držení podílů na jiných přidružených podnicích nebo společnými podniky skupiny není pro tento účel bráno v úvahu. Pokud má přidružený podnik dceřiný podnik, přidružený podnik nebo společný podnik, zisky nebo ztráty a čistá aktiva vzaté v úvahu při použití ekvivalenční metody jdou ty, které jsou uznány v účetní závěrce přidruženého podniku (včetně podílů tohoto přidruženého podniku na ziscích a ztrátách a čistých aktivech svých přidružených a společných podniků) po všech úpravách nutných pro to, aby byla zabezpečena jednotná účetní pravidla (viz odstavce 26 a 27)

a platí vzťah: I (investor) – PP (pridružený podnik) – DP (dcérsky podnik)

sú správne nasledujúce úvahy?

Z IAS 28.21 vyplýva:
- DP nie je pridruženým podnikom skupiny (nie je držaný investorom ani žiadnou z jeho dcérskych spoločností, ale len prostredníctvom pridruženej spoločnosti investora), takže I ho nemôže vykázať tak, že by naň priamo použil ekvivalenčnú metódu
- I zahrnie do svojej konsolidovanej závierky ekvivalenčnou metódou svoj PP a s ním aj zisk/stratu a čisté aktíva DP, ak sú vykázané v účtovnej závierke pridruženého podniku

Podľa toho, či by PP robil konsolidáciu svojho DP, boli by dve možnosti:

- Ak PP nemá povinnosť zostavovať konsolidovanú účtovnú závierku, pretože neprekračuje veľkostné kritériá dané slovenskými predpismi, tak sa DP dostane do konsolidovanej závierky v účtovnej hodnote (t.j. v podmienkach účtovníctva SR by išlo o hodnotu investície do DP, ktorú PP vykazuje na svojom účte 061 – Podielové CP a podiely v dcérskej účtovnej jednotke)

- Naopak, ak by sa PP rozhodol spraviť konsolidáciu svojho DP dobrovoľne, tak by sa jeho podiel na DP dostal do konsolidovanej závierky skupiny I (prostredníctvom ekvivalenčnej metódy, pomocou ktorej I vykáže svoju investíciu do PP) v reálnej hodnote.

Dakujem za Vase vyjadrenie a za Vas cas.
Eva

Dakujem za odpoved a konkretne odkazy. V suvislosti s nimi a s Liborovou odpovedou ma napadli dve alternativy, ktore som vypisala v odpovedi Liborovi. Zaujimal by nas Vas nazor.
Este raz vdaka
Eva

Dobre odpoledne,

lehce jsem dovolenkoval, proto ten casovy odstup od Vasi posledni reakce. Priznam se v tom Vasem shrnuti ztracim, neni mi uplne jasne, co jednotlivymi body myslete.

Varianta I:
Z pohledu IFRS se nelze odkazovat na statutarni kriteria, ktera urcuji povinnost konsolidovat. Pokud PP ovlada jiny podnik, musi jej konsolidovat (s uvazenim specifickych vyjimek v IAS 27.10). Neexistuji hodnotova kriteria a zde muze nastat odlisny pristup pro ucely IFRS a SK pravidel.

Pozn. Osobne jsem zazil situaci, kdy ceska spolecnost (PP) nekonsolidovala podle ceskych predpisu svoji dceru, protoze nebyla naplnena hodnotova kriteria, ale pro ucely IFRS se musela udelat analyza te dcery, zvazit pripadne ADJ na urovni te dcery, nasledne konsolidace s PP a ve vysledku vycisleni preceni investice u Investora dle ekvivalencni metody.

Pokud tedy PP nekonsoliduje, pak vysledky DP vubec neovlivni hodnoty prezentovane u I. Urcitou vyjimkou je situace, kdy DP vyplaci PP dividendy, ktere PP uzna jako vynos ve sve individualni zaverce. Pak i tento vynos je ekvivalencni metodou prenesen k I. Je to ale nedostatecne.

Varianta II:
Zde nerozumim tomu, proc pouzivate termin realne hodnoty. Pokud tedy PP zkonsoliduje DP, vycisli se konsolidovany HV a ekvivalencni podil je metodou ekvivalence nasledne prenesen k I jako preceneni jeho investice. Neztotoznoval bych to zde s realnou hodnotou, to by nebylo spravne. Realna hodnota te investice muze byt jina.

Pokud by jste k tomu mela jeste nejake drobnosti, muzete. Budu diskusi sledovat.

Libor


Nazdar Libore,

Bohužel, na Slovensku i neobchodovaní firmy (pokud mají dostateční obrat) musí vykazovat podle IFRS. Proč to jejich zákony vyžaduje? To nikdo neví. Jediný co firmy ví, je že jim to způsobuje vážné komplikaci. K IFRS přišly jako slepí k houslím, a vůbec netuší na základě, jaké logiky je zákon nutí dělat něco, co postrádá jakýkoliv ekonomicky smysl.

Nicméně, z toho vyplívá, že ta vazba na zákon která se ti nelíbí je (protože se jedná o Slovensko) na místě.

Ale tu situaci stejně nechápu. Problém však není v té situaci, ale v tom že jí slečna popisuje strašně zmatečně (asi předpokládá že jí vidíme do hlavy).

Ono se asi jedná o nějaký fond bez IFRS povinnosti, který má podíl ve dvou společností s tím, že jedna z nich má povinnost (pravděpodobně kvůli obratu) vykazovat podle IFRS.

Alespoň, toto mne vyplívá z věty „nie je držaný investorom ani žiadnou z jeho dcérskych spoločností, ale len prostredníctvom pridruženej spoločnosti investora“.

Každopádně, pokud by slečna situaci adekvátně popsala

Třeba takto:

Firmu A vlastní ze 60% fyzická osoba.

Firma B musí reportovat podle IFRS protože má obrat 20 miliard.

Firma A má 75% podíl ve firmě B. Firma A reportovat podle IFRS nemusí protože podle zákona se jedná o dvě společnosti a firma A nemá dostateční obrat, aby musela IFRS používat.

Firma C také musí (protože je obchodovaná) reportovat podle IFRS. Firma A vlastní 40% firmy C ale nekontroluje jí, takže se nejedná o subjekt, který musí připravovat konsolidovanou závěrku. Protože firma A také vlastní podíl ve firmě B, z pohledu firmy C se jedná o přidružení podnik.

Pak možná bychom jí mohly poskytnout adekvátní odpověď.

Jinak, být tebou, já bych se s tím netrápil.

Přidat komentář