Your browser does not support JavaScript!

Konsolidace v US GAAP

Narazil jsem na velmi zajímavý problém týkající se konsolidace dvou společností v US GAAP. Předpokládejme společnost A a společnost B. Společnost A 100%-tně vlastní společnost B, zároveň ji prodává své výrobky za cenu x (pro jednoduchost nepředpokládám další prodeje společnosti A někomu jinému). Společnost A paradoxně dává společnosti B ještě finanční rabat ve výši 10% z ceny x. Společnost B prodává konečným zákazníkům výrobky za cenu x+20% a poskytuje těmto zákazníkům finanční slevu ve výši 10%. V daný měsíc (pro jednoduchost první měsíc spolupráce) prodá společnost A společnosti B 10 výrobků za jednotkovou cenu 10 (celkové tržby 100 peněžních jednotek). Poskytne slevu 10% na prodané výrobky (finanční slevy 10, čisté tržby 90 peněžních jednotek). Společnost B prodá 5 výrobků za jednotkovou cenu 12 (dle předchozího vzorce x+20% - tzn hrubé tržby 60 peněžních jednotek), zároveň poskytne slevu ve výši 10% (slevy 6, čisté tržby 54 peněžních jednotek).Otázka zní: Jakým způsobem budu konsolidovat tyto společnosti (hlavně mi jde o konsolidaci finančních rabatů a CoGS)Nejsem schopen najít zdroj, který by se zmiňoval o konsolidaci finančních slevDěkuji za odpověď.JZ

Pokud spolecnost A vlastni 100% spolecnosti B, konsolidace je ve sve podstate velmi jednoducha. Vykazy obou spolecnosti se slouci. Konsolidovany celek tak bude reportovat celkove trzby ve vysi 54 jednotek a nikoho nezajima, ze se jedna o dve jednotky jednoho celku.


Na druhe strane, pokud jednotka A a B jsou segmenty, jednotka A bude reportovat vnitropodnikove trzby ve vysi 90 a jednotka B bude reportovat trzby treti strane ve vysi 54.

Na otazku, co se dela s hrubym ziskem v pripade dvou jednotek jednoho celku, poskytuji priklad v class handout, ktery se da stahnout na adrese http://www.gaap.cz/Cz/main/Extra/Class-handout.pdf str. 42, priklad „not arm’s length“. Na stejne a dalsi strance je priklad konsolidace 100% vlastnene jednotky. Uvadi se pouze rozvaha, protoze (po eliminaci vnitropodnikovych zisku) se vysledovky jednoduse sectou.

Přidat komentář