Your browser does not support JavaScript!

Konsolidace

Dobrý den,poprosím Vás o radu k následující problematice: mateřská společnost koupila jinou společnost (80% podíl). Mateřská společnost a další 100% vlastněné dceřiné společnosti jsou konsolidovány dle IAS. Nemám zkušenosti s vykázáním menšinového podílu nové dcery (20%). K okamžiku akvizice samozřejmě je třeba vyčíslit goodwill (platí pro oněch 80%) a ten k okamžiku účetní závěrky testovat na znehodnocení.Je tady i otázka vylučování vzájemných vztahů s dceřinou společností (80%). Můžete mě trochu nasměrovat, popř. poradit, kde bych se mohla o dané problematice dovědět více? Děkuji předem.

Vaše otázka je celkem rozsáhlá. Když jsem hodil na vejšku, těmto otázkám se věnoval samostatní, semestrální kurz (a ani ten neprobíral všechno).

Co zkusit nějaké školení? Třeba http://www.vox.cz/kurz-konsolidace-podle-ifrs-ve-vazbe-na-ceskou-legislativu-4332.html.

Jinak zdroje v IFRS jsou:

IFRS 3 (obchodní kombinace) IAS 27 (konsolidace) případně IAS 28 (podniky ve skupině) a ta část IAS 38 která se věnuje goodwill (SIC 12 se na Vás asi vztahovat nebude).

Kromě tohoto, pokud nemáte nějaké specifické otázky, Vám asi příliš nepomůžu.

Dobrý den,

souhlasím s Robertem, že Váš dotaz je poměrně široký, ale pokusím se v krátkosti poradit a nastínit řešení.

Pokud matka nakoupila 80% podíl v jiné společnosti, musí určit dle IFRS 3 datum akvizice a k tomuto datu prvotně zachytit pořízení dcery včetně vyčíslení goodwillu (rozdíl mezi pořizovací cenou akvizice a 80% podílem na reálné hodnotě nabývaných čistých aktiv) a menšinového podílu (20% podíl na reálné hodnotě nabývaných čistých aktiv).

Rozvaha:
Menšinový podíl v rozvaze je vykazován odděleně v rámci celkového vlastního kapitálu (IAS 1.68(o), případně IAS 27.33), tj. uvádí se součet za vlastní kapitál náležející akcionářům matky, plus menšinový podíl dává dohromady celkový vlastní kapitál skupiny. Menšinový podíl činí vždy 20% z vlastního kapitálu konsolidované plně nevlastněné dcery, neboli je to vždy součet 20% podílu na vlastním kapitálu dcery k datu akvizice plus 20% podíl na změnách vlastního kapitálu dcery od data akvizice k datu rozvahy (viz IAS 27.22(c)).

Vysledovka:
Mensinový podíl činí 20% z výsledku hospodaření dcery, v prvním roce od data akvizice. V kontextu IAS 27.33 se ve výsledovce rozlišuje celkový výsledek hospodaření skupiny na VH připadající menšině (20% z VH dcery) a rozdíl jako VH připadající akcionářům matky.

Vnitroskupinové vztahy:
Pokud existují transakce mezi matkou a dcerou aj. jednotkami ve skupině, musí se samozřejmě eliminovat, což může mít dopad i na menšinové podíly. Pokud se např. eliminuje zisk realizovaný při tzv. upstream transakci, tj. dcera prodává matce a zisk je realizován na úrovni dcery, musí se snížit také mešinový podíl na VH dcery o příslušných 20% z eliminovaného zisku. Atd....

Základní IFRS pravidla ke konsolidaci 80% dcery najdete v IAS 27. Pokud s tím však nemáte zkušenosti, doporučuji nějakou publikaci s výkladem (např. Applying IFRS - Alfredson, na jaře 2007 vydalo Wiley; ke konsolidacim je toho v knize dost). IAS 27 je strohý standard.

Jeste doplneni....pokud Vam vyjde goodwill, není povinnost ho testovat k datu zaverky. Je Vasi povinnosti provest inveturu jeho oceneni - test na impairment - ve 12ti mesicnim intervalu a je plne na ucetni jednotce, kdy test bude provadet. K tomu je povinnost ho provest vzdy, dojde-li k udalosti naznacujici mozne snizeni. Vse viz IAS 36.

Jeste doplneni II...IASB nedavno vydala tzv. near final draft novelizace IFRS 3 a IAS 27, coz povede od roku 2009 k nove aplikaci tzv. metody koupe, k novemu zpusobu vykazovani goodwillu, mensinovych podilu....atd. Takze to, co je vyse popsano, vyplyva z aktualne platnych pravidel, ktere koncem roku 2008 skonci.

Přidat komentář