Your browser does not support JavaScript!

investments

Dobry den, pan Mladek,este by som sa chcela opytat 3 kratke otazky ohladom cennych papierov. 1.) Aky je spravny preklad equity securities (do cestiny - v slovencine to bude zrejme rovnake).2.) Ci sa cenne papiere (CP) ocenuju podla ich ucelu bez ohladu na to, ci su kratkodobe alebo dlhodobe.Teda - nech uz ide o kratkodobe ci dlhodobe investicie - CP na obchodovanie sa ocenuju vo fair value, CP na predaj vo fair value a CP drzane do splatnosti v amortized cost.3.) A ci vo vseobecnosti plati, ze v pripade derivatov sa uctuje impairment podla pravidiel, ktore platia pre impairment podkladoveho nastroja.Za odpoved Vam vopred dakujem!

Finanční nástroje už nejsou mojí parketou. Kdysi jsem se jim věnoval celkem podrobně, ale to je asi tak pět let dozadu. Teď se o ně zajímám pouze okrajově, takže moje znalosti nejsou tak aktuální, jak kdysi byly.

Každopádně, equity securities obecně překládám jako majetkové cenné papíry, ale pokud jim budete říkat akcie, nic tím nezkazíte.

Ano, cenné papíry se neoceňují na základě jejich životnosti, nýbrž na základě jejich klasifikace jako obchodované (trading) do běžného výsledku (net income), na prodej (available-for-sale) do ostatního úplného (other comprehensive income), či držené do splatnosti (held-to--maturity) v současné hodnotě (amortized cost).

Deriváty se vždy oceňují ve fair value, bez ohledu, zda se používají na zajištění či nikoli. Jediný rozdíl je, že pokud se používají na zajištění, fair value se (většinou) zjišťuje jinak, než pokud se nepoužívají na zajištění. Protože se vykazují ve fair value, otázka impairment není, u derivátů, předmětná. Kdyby přece jenom někoho napadlo o tom uvažovat, FAS 133.27 to stejně zakazuje:

„An asset or liability that has been designated as being hedged and accounted for pursuant to paragraphs 22–24 remains subject to the applicable requirements in generally accepted accounting principles for assessing impairment for that type of asset or for recognizing an increased obligation for that type of liability. Those impairment requirements shall be applied after hedge accounting has been applied for the period and the carrying amount of the hedged asset or liability has been adjusted pursuant to paragraph 22 of this Statement. BECAUSE THE HEDGING INSTRUMENT IS RECOGNIZED SEPARATELY AS AN ASSET OR LIABILITY, ITS FAIR VALUE OR EXPECTED CASH FLOWS SHALL NOT BE CONSIDERED IN APPLYING THOSE IMPAIRMENT REQUIREMENTS TO THE HEDGED ASSET OR LIABILITY.“

Přidat komentář