Your browser does not support JavaScript!

impairment test

Dobry den pan Mladek,zaujimalo by ma, ako sa testuje goodwill nadobudnuty v ramci podnikovej kombinacie. Ak naozaj doslo k znizeniu hodnoty goodwillu, staci porovnat recoverable amount a uctovnu hodnotu a rozdiel vykazat v nakladoch? Alebo je to s vysporiadanim rozdielu zlozitejsie?Dakujem za odpoved.

Dobry den,

Jednou, jak se zjistí všechny hodnoty (což dokáže být složité), je účetní postup celkem jednoduchý.

Nejlepší asi bude, když dám krátký příklad.

Firma XYZ se skládala ze třech segmentů X, Y a Z (ve smyslu IFRS 8), které byly zároveň penězotvornými jednotkami (ve smyslu IAS 36. 6). Každý segment měl účetní hodnotu 200.

1.1.X1 XYZ koupila firmu ABC a zaplatila 100.

XYZ zjistila, že čistý majetek ABC měl reálnou hodnotu 90 a (podle IAS 36.80) v okamžiku akvizice tento celý majetek (včetně souvisejícího goodwill) alokovala k segmentu X (jehož účetní hodnota vzrostla na 300).

15.6.X3 (v rámci pravidelného test impairment) XYZ zjistila, že reálná hodnota mínus náklady na likvidaci (fair value less costs to sell) penězotvorné jednotky/segmentu X byla 280, zatím co její cena z užití (value in use) byla 295. Proto (podle IAS 36.104) zaúčtovala:

Dr: Impairment loss – 5
D: Goodwill (segment X) – 5

Tento odpis (zde se jedná o ztrátu – loss, nikoli o náklad – expense) promítla na svou mezitímní (kvartální) výsledovku (sestavenou ke dni 30.6.X3) pod názvem, který řádně popsal charakter položky („Write off of goodwill associated with Segment X“) a okolnosti odpisu řádně popsala v příloze.

31.12.X3 (konec fiskálního roku) firma zjistila, že cena z užití penězotvorné jednotky/segmentu X opět vzrostla na 300, ale (protože IFRIC 10.8 zakazuje reverzovat odpisy goodwill) ztrátu 5 rovněž promítla na svou celoroční výsledovku (pod rozumně popisným názvem) a celou záležitost okomentovala v příloze.

15.6.X5 firma zjistila, že reálná hodnota mínus náklady na likvidaci penězotvorné jednotky/segmentu X byla 280, zatím co její cena z užití byla 260. Proto zaúčtovala:

Dr: Impairment loss – 15
D: Goodwill (segment X) – 5
D: Asset 123 – 4
D: Asset 234 – 2
D: Asset 345 – 3
D: Asset 456 – 1

Tento odpis promítla na svou výsledovku pod názvem „Write off of goodwill and assets associated with Segment X“ a okomentovala v příloze.

dakujem za odpoved, ale este by ma zaujimalo, v ktorych paragrafoch by som nasla to, co ste popisali.
mam este jednu otazku: ked bola hodnota 280 a my sme zauctovali impairment loss v hodnote 15, priradili sme goodwillu hodnotu 5 kvoli tomu, ze sme takuto hodnotu priradili uz predtym (pri precenovani na 295)? Resp. ako sme priradili goodwillu 5 (a zvysnych 10 alokovoli medzi assets- podla akeho kluca)?

Odstavce jsem uvedl.

Jinak odst. 104 (který na konci cituji) praví že impairment se (a) nejprve aplikuje proti goodwill. Až se veškerý goodwill odepíše, pak (b) se začnou odepisovat jednotlivé majetkové složky. Alokace se dělá na základě jejich účetního hodnot.

IAS 36.104: „An impairment loss shall be recognised for a cash-generating unit (the smallest group of cash-generating units to which goodwill or a corporate asset has been allocated) if, and only if, the recoverable amount of the unit (group of units) is less than the carrying amount of the unit (group of units). The impairment loss shall be allocated to reduce the carrying amount of the assets of the unit (group of units) in the following order:

„(a) first, to reduce the carrying amount of any goodwill allocated to the cash-generating unit (group of units); and

„(b) then, to the other assets of the unit (group of units) pro rata on the basis of the carrying amount of each asset in the unit (group of units).

These reductions in carrying amounts shall be treated as impairment losses on individual assets and recognised in accordance with paragraph 60.“

Přidat komentář