Your browser does not support JavaScript!

IAS 40 vs IAS 12

Dobry den,rad by som sa ujistil v nasledujucej problematike. Spolocnost vlastni viacero pozemkov. Cast z nich pouziva pre vlastne ucely (IAS 16). Cast drzi za ucelom zhodnotenia a preto aplikuje IAS 40. Spolocnost sa rozhodla pre fair value model. Tym padom vznikaju prechodne rozdily a spolocnost je nutena vypocitat a vykazovat odlozeny danovy zavazok (samozrejme v pripade vyssej hodnoty FV). Uvazujem spravne?DakujemS pozdravomPeter

Dobry den,

Roberte me pozadal o odpoved, protoze odlozena dan neni zrovna oblast jeho prvotni zajmu. Takze....

Mate naprostou pravdu. Preceneni pozemku smerem nahoru k fair value vede k tomu, ze ucetni hodnota pozemku prevyssi danovou hodnotu a vznika zdanitelny prechodny rozdil, ze ktereho je treba vypocitat odlozeny danovy zavazek a uznat prislusny danovy naklad proti vysledovce (protoze preceneni dle IAS 40 se uctuje do vysledovky).

Pokud dojde k preceneni smerem dolu, ucetni hodnota bude nizsi nez danova, vznika odlozena danova pohledavka a pripadne danovy vynos. V tomto pripade je treba jeste testovat jeji realizovatelnost. Predpokladam, ze toto ale neni Vas pripad.

Pekny den,
Libor


Přidat komentář