Your browser does not support JavaScript!

Harmonizacia

Pekny den pan Mladek.1/ Odpustite prosim trochu trivialnu otazku ohladom tolko omielanej porovnatelnosti uctovnych vystupov na celom svete. Stale sa v mojom okoli vedie polemika o tom, ci je uctovnictvo celosvetovo harmonizovane alebo nie. Ja osobne si myslim, ze harmonizovane su iba tie uctovne jednotky, ktore vykazuju podla IFRS, resp. US GAAP (tieto 2 systemy uz skonvergovali). Ostatne subjekty, ktore vykazuju alebo uctuju podla narodnych uctovnych predpisov, a to aj v ramci EU, nedosahuju navzajom porovnatelne uctovne vystupy.Otazka 1: Aky mate na to nazor Vy ?2/ Pisal som diplomovu pracu, kde som sa snazil porovnavat IAS16 s vykazovanim dlhodobeho majetku podla slovenskej uctovnej upravy a v aplikacnej casti som odporucal zmeny do slovenskych zakonov, pricom som sa inspiroval prave z IAS16. Oponent mi napisal toto:Dodržiavajú sa rovnaké všeobecné účtovné zásady prakticky celosvetovo, vrátane Slovenska. V SR je účtovníctvo riadené podľa zákona o účtovníctve a opatrení MF SR; u nás nemáme účtovné princípy. Treba iba dúfať, že to tak aj zostane.Otazka 2: Suhlasite s takymto tvrdenim ? Dodrziavaju sa naozaj rovnake vseobecne uctovne zasady celosvetovo ? Dakujem za Vas cas a ochotu.Martin K.

Dobrý den,

dle mého názoru národní standardy nejsou relevantní (gaap.cz/index.php?ln=1&tm=3&om=6&z_id=c_Narodni-standarty_c), takže otázka jejich „harmonizace“ mne nezajímá.

Pokud firma podává informace investorům (vlastníkům a věřitelům), k tomu jsou IFRS.

Pokud firma podává informace vnitřním uživatelům (vedení), k tomu je manažerské účetnictví.

Pokud firma podává informace státní správě, k tomu je daňový zákon (či zákony vztahující se na regulované druhy podnikání).

Mimochodem, co se daňového přiznání týče, pokud fyzické osoby (které žádné účetnictví nevedou) dokážou sestavit daňové přiznání bez národních standardů, nevidím žádný důvod, proč by totéž nemohly (kdyby se daňový zákon trochu upravil) dělat i právnické. Tak to (bez větších komplikací) funguje na území Spojených států, a stejně by to mohlo fungovat i zde (kdyby byla politická vůle).

Nevím, jak to chodí na Slovensku, ale zde hlavní zastánci národních standardů nejsou ani investoři (ti je ignorují), ani vedení (to je nepotřebuje), ani daňové úřady (správce potřebuje jen přiznání a místní šetření se dá provést na základě bankovního výpisu a fyzické kontroly majetku).

Jejich hlavní zastánci jsou ti ministerští úředníci, kterří je tvoří a ti členové akademické obce, kteří je učí a/nebo radí úředníkům, co do zákonu nacpat.

Samozřejmě, kdyby národní standardy zanikly, s nimi by zanikla i tato celkem lukrativní živnost.

Jasné proto je, protože lidé, kterým jde o vlastní živnost (obzvláště pokud jsou politicky vlivní) si ji dokážou chránit minimálně tak zarputile jako medvědice medvíďata, že národní standardy budou dál existovat, přestože žádným uživatelům finančních zpráv vlastně neslouží.

Ale, z toho také vyplývá, že jakákoliv polemika o správnosti či nesprávnosti, logice či nelogice, harmonizace či neharmonizace národních standardů je (mimo úřední či akademické půdy) plýtvání časem a námahy.

Jinak, já vím, já vím, je čas státnic, a na otázky jako:

Dodržiavajú sa rovnaké všeobecné účtovné zásady prakticky celosvetovo, vrátane Slovenska. V SR je účtovníctvo riadené podľa zákona o účtovníctve a opatrení MF SR; u nás nemáme účtovné princípy. Treba iba dúfať, že to tak aj zostane.

je jednodušší hledat odpověď na internetu než se snažit aplikovat to, co vás ve škole naučili.

Bohužel, jako student máte povinnost prokázat vlastní znalosti, nikoli moje.

Proto se omlouvám, ale žádnou (přímou) odpověď Vám dát nemůžu.

Přidat komentář