Your browser does not support JavaScript!

Funkční měna

Dobrý den, píšu bakalářskou práci a dostala jsem posudek od oponenta, ale potřebovala bych poradit s jednou otázkou, která zní takto:
„Uvádíte, že účetní závěrka dle IFRS je sestavena ve funkční měně. Uveďte, za jaké situace by účetní jednotka podnikající v ČR, měla funkční měnu EUR a dále, zda-li by tato účetní jednotka mohla zveřejnit svou účetní závěrku dle IFRS v Kč“.
Jestli jsem správně pochopila, tak podle současné legislativy ČR, lze vykazovat pouze v jednotkách české měny. Tedy uvést funkční měnu EUR, (za určitých podmínek) by šlo pouze od chvíle, kdy bude účinný nový Zákon o Účetnictví? Nebo by ve funkční měně mohli vést ÚJ, které mají povinnost vést účetnictví podle IFRS.
Co se týče druhé části otázky, tak jsem našla závěrku společnosti ČEZ, a.s., kteří vedou účetnictví podle IFRS a vykazují v CZK.

Byla bych moc vděčná za radu, jak tato otázka byla myšlena nebo na jakýkoliv pohled na tuto věc. Předem děkuji.

Dobry den,
IFRS se aplikuji na zaklade narizeni EU (EC 1606/2002). Toto narizeni sice bylo zakomponovano do zakona o ucetnictvi, ale na prvnim miste se jedna o pozadavek ze strany EU.
Pokud nejaka firma ma tedy povinnost publikovat financni zpravu podle IFRS na zaklade EC 1606/2002 (protoze ze zucastnuje obchodovani na regulovanem trhu), postupuje podle IFRS.
Pokud ma jinou funkcni menu nez CZK, svou IFRS financni zpravu musi sestavit v teto mene. Jina moznost neni.
Jinak, FM si firmy nevybiraji ani nestanovuji samy. Jak upravuje IAS 21.9, FM je ta mena (zjednodusene), ve ktere jim vznika vic nez 50% vynosu a nakladu.
To, ze CUS nuti firmy v teto situaci uctovat ve mene, kterou vlastne nepouzivaji, jen zkresluje ekonomickou povahu veci.
Kazdopadne, pokud novela zakona firmam umozni uctovat v te mene, kterou skutecne pouzivaji, na vykazovani (podle IFRS) to nebude mit zadny vliv.
Jedine, na co to mozna bude mit vliv, je ze budou moci prestat vykazovat ty umele kursove rozdily, ktere jsou vytvorene soucasnymi pozadavky.

Co se CEZu tyce, jejich FM je CZK, takze pro ne se nic nezmeni.
 

Přidat komentář