Your browser does not support JavaScript!

Efektivní úroková míra

Dobrý den,můžete mi prosím poradit kde v US GAAP naleznu vysvětlení metody amortizace diskontu nebo prémie dluhových cenných papírů držených do splatnosti pomocí metody efektivní úrokové míry?DěkujiRoman Hurych

Tento postup vysvetluji v anglictine v poznamkach, ktere se nachazeji na techto strankach na adrese www.gaap.cz/main_page/Cz/main/Extra/Class-handout.pdf.

Pokud potrebujete vysvetleni v cestine, tak se muzete podivat do me knihy Svetove ucetnictvi na adrese www.a-is-a.cz.

Děkuji za odkazy.
Bohužel odpověď jsem v nich nenalezl. Hledám způsob výpočtu IIR (implicit interest rate) v případech, kdy do pozice cenných papírů jsou prováděny další nákupy. Lze postupovat tak, že je znovu vygenerován celý finanční tok včetně předchozích nákupů nebo lze minulost nahradit poslední amortizovanou hodnotou.
Lze někde najít text vahlášky APB 21?
Děkuji

Musim priznat, ze nevim presne, co myslite pod pojmem “pridat do pozice.” Chapu to spravne, ze do portfolia cennych papiru, ktere byly zarazene do tridy drzene do splatnosti (held to maturity) chcete pridat dalsi cenny papir? Pokud ano, tak nepostupujete v souladu s pravidly. Pravidla pro takove investice jsou, ze kazdy cenny papir se vede v porizovaci hodnote a na rozpousteni diskontu (nebo pripadne premie) se pouziva metoda efektivni urokove miry (effective interest rate method). Tento postup se vsak smi pouzivat pouze v pripade investic drzenych do splatnosti, a to u kazde investice zvlast. Na ostatni investice (v tride obchodovane nebo na prodej) se tato metoda pouzivat nesmi, a tak neni co resit.

Co se textu vyhlasky APB 21 tyce, vyhlaska je soucasti US GAAP. Pokud si poridite cely US GAAP (napriklad na CD FARS, viz: http://www.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0471230170.html), tak ji tam najdete (US GAAP se take nachazi v papirove podobe, kterou rovnez vydava Wiley). Jinak text je chranen copyrightem, a tak na internetu neni volne k dispozici.

Pri aplikaci vyhlasky APB 21 je take nutne si uvedomit, ze vyhlaska vysla v roce 1971, a tak je nutne ji interpretovat a aplikovat tak, aby byla v souladu s dosavadni praxi, a to zejmena s vyhlaskou SFAS 115, ktera se vztahuje na vsechny dluzne financni nastroje (p. 3 “… all investments in debt securities.”). Protoze smenky (ktere jsou resene vyhlaskou 21) spadaji do definice cennych papiru podle vyhlasky 115, je nutne na ne aplikovat stejne postupy, jako na kazde jine cenne papiry drzene jako investice.

Pokud Vam toto vysvetleni nestaci, doporucil bych Vam navstivit nektery ze seminaru, ktere na toto tema poradam (delam jak vseobecne seminare, kde probiram v podstate cely US GAAP a IFRS, tak i specializovane, kde probiram pouze financni nastroje a derivaty).

Dobrý den,
pokusím se to vysvětlit lépe. Má-li nakoupen cenný papír (např. státní dluhopis s ISIN XY) v nominální hodnotě 100. Tento je držen do splatnosti a oceňován amortizovanou hodnotou pomocí efektivní úrokové míry. Rozhodnu se koupit dalších 100 v nominále toho samého cenného papíru (tj. státní dluhopis s ISIN XY). Tento nový nákup vedu zcela samostatně nebo ho přidám do pozice k již dříve nakoupenému cennému papíru a vypočtu nový výnos do splatnosti (IIR) pro nominál 200, který v sobě zahrnuje oba nákupy? Má-li se vést samostatně, z čeho tak plyne?
Děkuji

Ted uz chapu. Co se samotnych pravidel tyce, tuto otazku vubec neresi. Vyhlaska SFAS 115 (ktera toto ucetnictvi primarne ridi) se zabyva pouze tim, ze vymezuje, kdy se metoda amortized cost smi pouzivat, a tim, ze zakazuje investice preradit, nebo prodat investice z tridy held to maturity. Na zodpovezeni Vasi otazky je tak nutne aplikovat usudek.

Podle meho usudku, jestlize firma nakoupi dalsi dluhopis ze stejne rady ve stejnem obdobi, neni zadny dobry duvod, proc by ho nemohla pridat do pozice, protoze ma jednu (prumernou) porizovaci cenu, ze ktere lze vychazet.

Pokud by se vsak jednalo o dluhopisy porizene v ruznych obdobich, tak ty by se mely vest zvlast, protoze neni vhodne udelat prumer z jedne ceny, ktera uz byla castecne amortizovana, a z druhe, ktera zatim amortizovana nebyla.

Pokud se jedna o dluhopis z jine serie, nebo od jineho subjektu, tak neni co resit. Jedna se o novou investici, ktera se povede samostatne.

Přidat komentář