Your browser does not support JavaScript!

dohadne polozky

Dobry den, chcela by som sa spytat na takuto vec. V novych slovenskych postupoch uctovania sa vymyslelo namiesto uctovania doterajsich dohadnych poloziek uctovanie rezerv.Vyzera to cca takto: MD / DAL t.j. r. 2003 dohad na telefon naklad - tvorba rezerv / rezerva r. 2004 dosla fa. od dodavatela naklad - telefon / zavazok - dodvatel r. 2004 rozpustenie rezervy rezerva / vynos - rozpustenie rezervykedze sa mi tento sposob prilis nepaci (v r. 2003 budem mat v polozke tvorba rezerv vykazane roznorode naklady v jednom cisle, hoci by som ich vedela priradit na jednotlive polozky vykazu ziskov a strat a v r. 2004 budem nadhodnotene naklady a vynosy, i ked celkovy hosp. vysledok bude OK), chcem sa spytat na vas nazor na toto uctovanie a tiez na to, aky postup sa pouziva v IAS a v GAAP.Vopred velmi dakujem za Vasu odpoved.

Podle US GAAP nebo IFRS se rezervy tvori takto:
MD - naklad (expense) nebo ztrata (loss)
D - rezerva (provision)

Az dojde k udalosti, ke ktere se rezerva vztahuje, uctuje se takto:
MD - rezerva (provision)
D - penize (cash) nebo jiny majetek.

Zuctovani rezerv pres vynosy (revenue) neni prijatelne.

Vážený pane Mládku,

ráda bych se zeptala, jak Gaap řeší to, co ve statutárním účetnictví nazýváme drobným majetkem, tedy majetkem, jehož pořizovací cena je menší než 40 tisíc.
Ve statutárním účet. ho zaúčtujeme na účet majetku a odepisujeme 13 měsíců zápisem (náklady/oprávky).
V Gaap se o této situaci také učtuje jako o majetku? Nebo je to náklad (expense) běžného období a v okamžiku pořízení je majetek okamžitě odepsán do spotřeby?

Omlouvám, se že nový dotaz zasílám jako reakci na jiný, ale při zadávání nové otázky mi počítač pořád hlásil chybu při zadávání zprávy.


Děkuji moc za odpověď
S pozdravem
Tereza Volfová

GAAP (protoze neni ovliven danemi) vseobecne vyzaduje, aby se na otazku kapitalizace pouzivala kriteria doby pouzitelnosti majetku, nikoli porizovaci hodnota. V praxi mnoho firem drobny majetek (primarne aby si usetrily praci spojenou s jeho evidenci) rovnou zaradi do nakladu na opravu a udrzbu (repairs and maintenance). Pri tomto rozhodnuti se pouziva kriterium materiality (materiality). Pokud by zkresleni zpusobene timto postupem bylo materialni, majetek se primo do nakladu davat nesmi.

Přidat komentář