Your browser does not support JavaScript!

Dlhodobý záväzok

Dobrý deň p. Mládekchcem Vás poprosiť o radu. Vznikol mi dlhodobý záväzok z titulu zádržného(zo zmluvy o dielo), ktoré bude splatné o desať rokov, po uplynutí záručnej doby. Keď odúročím tento záväzok na súčasnú hodnotu, rozdiel oproti nominálnej hodnote sa mi prejaví vo Výsledovke alebo vo vlastnom kapitále?Ďakujem za pomoc.

Dobrý den,

než odpovím na Vaší otázku, nejsem přesvědčen, že se tato položka vůbec musí diskontovat, protože se nejedná ani o rezervu (ta by vyžadovala budoucí výdaj, nikoli případný příjem), ani o pohledávku (která, podle definice, musí zahrnovat pouze položky, které se pravděpodobně zpeněží).

Bohužel, na rozdíl od US GAAP, IFRS se k otázce zádržné, výslovně nevyjadřuje. Proto, kdyby to bylo moje účetnictví, já bych tvrdil, že se na tuto otázku vztahuje APB 21.3.c, který (podle IAS 8.12) mám právo aplikovat na situaci, ke kterým se IFRS výslovně nevyjadřuje.

Teď k otázce.

Nevím, kde jste nabyla dojmu, že rozdíl mezí současnou a nominální hodnotou se má promítat do kapitálu nebo na výsledovku. Ani A ani B není správně.

Správné je „odložený úrok“ vést dohromady se související položkou, a na rozvaze vykazovat čistou částku. Postupně jak se odložený úrok (to se promítá na výsledovku) rozpouští (metodou efektivní úrokové sazby) a čistá vykázaná hodnota se tím navyšuje.

Nakonec, po té co byl odložený úrok plně rozpuštěn, příjem se zaúčtuje, proto zádržné, tím se případ uzavírá.

Ale pouze za předpokladu, že se tuto částku nakonec podaří zpeněžit. Protože zpeněžení není jisté, to riziko, že se zádržné nakonec nepodaří zpeněžit, se také musí zohlednit. To samozřejmě způsobuje další komplikace (a to je jeden z důvodů, proč se US GAAP tuto už tak komplikovanou situaci nesnaží ještě víc komplikovat tím, že by vyžadoval diskontování).

Jinak, mne nevadí lidem čas od času (zdarma) odpovídat na jejich otázky. Ale i moje dobrá vůle má své meze. Jednou jak těch otázek začne být příliš, lidem doporučím, aby si objednali mé služby. Po té mohou očekávat, že se začnu jejich problémy a následným řešením plně zabývat.

Ďakujem za odpoveď. Ospravedlňujem sa, chápem,že moje otázky sú už pričasté, tiež som už o tom takto premýšľala.

Přidat komentář