Your browser does not support JavaScript!

deffered tax liabilities nebo other provision

rada bych se zeptala, zda rezerva na daň z přijmu, kterou lze tvorit v prubehu roku, lze vykazovat jako deffered tax liabilities a nebo byste ji radeji zahrnul mezi other provisions.deff. tax liab. chapu spise jako vykazovani rozdilu mezi danovym a ucetnim hosp. vysledkem, ale mezi other provisions uz vykazuji vsechny mozne dohadne polozky pasivni.

Protože se o české účetnictví příliš nezajímám (na to mám poradce) nevím přesně, co se do české rezervy na daně z příjmu dává. Jediné, co můžu udělat, je vysvětlit US GAAP.

Podle US GAAP deferred taxes vznikají, pouze pokud existuje přechodní rozdíl mezi finančním a daňovým účetnictvím. Například, rozdílné odpisové doby vedou k odloženým daním. Všeobecně se počítají jednou za období (ne průběžně), a to v momentu, kdy se sestavuje daňové přiznání.

Rezerva (provision nebo contingent liability) na druhé straně, se podle US GAAP tvoří, pokud při sestavení závěrky existuje nejistota ohledně nějaké budoucí újmy (ztráty nebo nákladu). Rezervy se tak tvoří na soudní procesy, závazky, který vyplývají (například) ze znečištění životního prostředí, bonusy zaměstnanců, odškodnění zákazníků za vadné výrobky, atd. Na daň se rezervy obvykle netvoří, kromě (například) když se jedná o spornou částku (třeba když se firma soudí s daňovým úřadem a nemá jistotu, že vyhraje).

Přidat komentář