Your browser does not support JavaScript!

Dar

Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit, který standard se vztahuje na vykazovaní a oceňování nemovitosti, která bude rekonstruována a po dokončení rekonstrukce bude předmětem daru? Díky

IFRS nemá žádní standard, který se obecně věnuje darům. Nejbližší je IAS 20 který se vztahuje na vládní výpomoc.

Jinak, co myslíte pod „bude rekonstruována a po dokončení rekonstrukce bude předmětem daru“.

Kdo ho bude rekonstruovat dárce nebo obdarovaný. A proč?

Nemovitost leží v blízkosti pozemků, na kterých majitel bude provádět výstavbu byt. domů, za to že mu bude městem výstavba povolena, zavázal se rekonstruovat stávající nemovitost některé přilehlé pozemky (je to kulturní památka) a následně ji darovat městu. Nevím jak s tím dle IFRS naložit, navíc by pan majitel by rád nějaké pozemky a nemovitosti přecenil. Já bych mu to nedoporučovala, ale nevím přesně kde v IFRS hledat oporu.

IFRS nepamatuje na každou možnost, takže takovíto případ výslovně neřeší.

Každopádně, podle IAS 16.17(b) se do ceny majetku (budovy či stavby) mohou zahrnout náklady na přípravu pozemku. Podle mého by náklady na rekultivaci přilehlého pozemku který se (výměnou za stavební povolení) odevzdá městě, mohly do této kategorii spadat. Pokud existuje jasná (písemná) dohoda, která definuje povinnosti obou stran, nic špatného na tom nevidím.

Jednou jak se majetek pořídí, může se (bohužel) přecenit. Pokud by se jednalo o majetek, který se bude dál používat (třeba jako továrna nebo sklad), postupovalo by se podle IAS 16.31 a pokud by se měl prodat nebo pronajímat (třeba obytní blok nebo) podle IAS 40.33.

Já osobně přecenění také nikdy nedoporučuji, ale (protože to IFRS výslovně umožňuje) zakázat se to nedá. Jediná možnost jak tomu v praxi efektivně zabránit je konstatovat že se nedá spolehlivě zjistit reálná hodnota. Ale, protože existuje spoustu znalců, které se k hodnotě nemovitosti z radostí vyjádří, je to těžké.

Přidat komentář