Your browser does not support JavaScript!

daň z nehnuteľností

Dobrý deň,ďakujem za predchádzajúcu odpoveď.Chcela by som sa opýtať na Váš názor v prípade dane z nehnuteľností, ktorá sa viaže na nehnuteľnosť, ktorá je vo výstavbe a následne bude predmetom predaja, alebo prenájmu. Má byť výdavok za daň z nehnuteľností chápaný ako náklad, alebo má byť zahrnutý do obstarávacej ceny aktíva.Ďakujem a prajem pekný deň

IAS 40 (ani IAS 16 nebo IAS 2 který by se na tuto oblast také mohly vztahovat) se k této záležitosti výslovně nevyjadřuje. Obecně se však mohou zahrnout daně u pořízení majetku. Tím se však myslí jednorázové položky jako daň spotřební daň nebo daň z převodu.

Konkrétní odpověď na Vaší otázku proto poskytnout nemohu.

Nicméně, pokud se jedná o investiční majetek, který firma pořizuje na prodej nebo pronájem, já si myslím že tato daň souvisí z pořízení a měla by se kapitalizovat (do okamžiku než je majetek hotový, pak už ne).

Já však velkou zkušenost s investičním majetkem nemám takže by možná bylo lepší kdyby na Vaší otázku reagoval i jiný účastník skupiny (pokud s tím má skutečné praktické zkušenosti).

Přidat komentář