Your browser does not support JavaScript!

Co je lepší

Dobrý den, zatím jsem nikdy nepoužíval IFRS, nicméně pokud chci dále ve svém profesním životě pokračovat, bude nutné o nic něco znát. Jsem ekonom menší společnosti a chtěl bych se přihlásit do některého Vašeho kurzu. Dosud jsem našel jen Praktické aspekty IFRS včetně anglické terminologie. Myslíte, že by mi to mohlo jako začátečníkovi pomoci? Zatím jsem četl jen publikaci od Delloitu IFRS do kapsy, ale to je změť blábolů, které mi moc neřekly. Jsem praktik a spíše použivám mozek a logiku.

Samozřejmě máte pravdu. IFRS postupně vytlačí všechny ostatní finanční účetní systémy (nejen český, ale také i US GAAP) a finanční profesionálové (účetní, ale i ekonomové, analytici, atd.) bez znalostí tohoto systému žádný profesní život brzy mít nebudou.

Co se mého školení týče, to předpokládá určité výchozí znalosti účetnictví. Ale protože chápu, že mnoho posluchačů se s IFRS setkávají poprvé (obvykle pouze kolem 50% účastníků už o IFRS něco podstatného ví), počítám s tím, že budu probírat jak základy, tak pokročilejší témata.

Nicméně, určité výchozí znalosti jsou nutné. Pokud je člověk má, ze školení si toho může odnést celkem mnoho (jak vysvětluje pan Zdeněk http://gaap.cz/index.php?ln=1&tm=5&om=125&z_id=a_diskuse_c&msg=1434&sl=1434). Na druhé straně, úplní začátečníci bývají zklamaní, protože probírám věci, jejichž důležitost jim kvůli nedostatečné zkušenosti unikají (jak vysvětluje slečna martina15 http://www.porada.sk/t70709-us-gaap.html).

Stejně, nejlepší způsob jak se IFRS naučit, je pracovat u firmy, která používá US GAAP. Důvodem je, že firmy, které používají IFRS a pouze IFRS (a jen proto, že jim to v roce 2005 nařídila Evropská komise), o jejich řádné aplikaci toho samy moc neví, a jediné, co si od nich člověk odnes, je hromada špatných zvyklostí. Na druhé straně, firmy, které aplikují US GAAP, aplikují systém, který je na 90% srovnatelný s IFRS, a který (protože platí už od roku 1938) se obvykle aplikuje správně (samozřejmě kromě v případě, že člověk má smůlu a narazí na firmu jako Enron, která místo správné aplikace měla zájem US GAAP obcházet a překrucovat).

Co se publikací týče, to není Váš pocit, většina z nich je blábol. Pokud jsou navíc psané v českém jazyce, musíte být extra opatrný. Důvodem je, že téměř všichni tito autoři mají primární zkušenost s českými předpisy a IFRS se pouze doučili. Takovíto lidé Vám sice mohou odrecitovat paragrafy, ale o poskytování pravdivého zobrazení ekonomické skutečnosti (cíl IFRS) toho moc neví. Pokud zároveň tvrdí, že je možné sestavit „převodový můstek“ mezi ČNS a IFRS, snaží se Vám namluvit, že můžete konvertovat jablko na hrušku, a taková publikace je pouze plýtvání papírem.

Bohužel, i u velké čtyřky primárně pracují lidi kvalifikovaní vyjadřovat se k českým standardům a pouze českým standardům (proto Vás asi zklamal D&T). A tato situace se nezlepší do doby, než čtyřka přestane být sdružením autonomních národních partnerství (spojených jen logem) a sjednotí se pod jedním vedením (jak se nedávno rozhodnul E&Y).

Další problém je v tom, že pokud se někdo opravdu vyzná v IFRS, je natolik žádán na pracovním trhu, že se jistě nebude primárně zabývat něčím tak nelukrativním jako školení. Proto, pokud vybíráte školitele, je dobré vybrat ty, kteří se primárně (jako já například) živí jako poradci a školení používají jen proto, aby oslovili potencionální klienty. Takoví lidé (protože jim jde o mnohem víc než pouze o honorář za výklad), obvykle podávají kvalitní výkony. A protože navštěvují mnoho firem, člověk se od nich nejen dozví, co se píše v nějakém standardu (což si nakonec může přečíst sám), ale jak si různé firmy tyto standardy vykládají, jak je aplikují v praxi a jaké následky jim to přináší.

Z tohoto vyplývá následující rada: pokud se chcete opravdu naučit IFRS, můžete začít s nějakým školením, ale vyberte si takové, kde máte široký prostor pro otázky. A navštivte minimálně dvě, abyste byl schopen porovnat odpovědi. Pak se zaměstnejte (minimálně na několik let) u velké mezinárodní společnosti (i na méně zodpovědné pozici, pokud je třeba). Taková firma Vás sice odře z kůže, ale hodně Vás naučí. Pak (pokud Vás náhodou nebaví pracovat 12 hodin denně) můžete přejít k menší firmě. Tyto firmy, protože si začínají uvědomovat, že IFRS nejlépe aplikují lidé s praktickými zkušenostmi (nikoli ti, kteří se pouze prokazují titulem či certifikací), se o Vás poperou a vybírat si budete moci Vy.

Děkuji za odpověď. Mám však jednu poznámku a jeden dotaz. Poznámka je vlastní zkušenost. V současnosti hledám nové místo, jako ekonom polostátní společnosti jsem nemusel nikdy umět anglicky a abych pravdu řekl tak mne to nikdy učení angličtiny nebavilo. Přesto trh žádal angličtinu takže už mám za sebou druhý měsíc na Maltě a relativně už mluvit umím. Nyní však když hledám sobě odpovídající místo se velice často setkávám s tím, že zaměstnavatel má požadavek na znalost IFRS a to nejlépe s 3 letou praxí. Zajimavé je, že teprve tak v roce 2005 jsem začal něco takového jako je IFRS vnímat. Docela mne to dojímá, jak všichni o tom melou (zaměstnavetelé) a málokdo ví o čem to je. Na trhu opravdu nejsou lidé s IFRS.

Mám ten problém, že i když je mi teprve 28 let, tak jsem zatím nedospěl k tomu, abych zahodil dosud dosažené cíle a šel někde do Aše sloužit noční.

Podle toho co jsem se dočetl na www.vox.cz bude Váš seminář na konci července právě až moc praktický (což vítám). Přesto myslíte si, že je tento seminář vhodný i pro mne?

Na toto Vám opravdu odpovědět nedokážu, nevím, zda to bude pro Vás vhodné, či nikoli. Jediné, co Vám říci můžu je, že se touto problematikou zabývám už téměř 20 let, posledních 10 jako školitel. Snažím se lidem nabídnout, co potřebují, i když (jako Vy) ani vlastně neví, co to je..

Co se požadavků na praxi týče, já ty firmy chápu. I když většina z nich neví, co to přesně IFRS je, ví že to nejsou české národní standardy, takže ví, že nemohou zaměstnat absolventa českých škol, kde se učí (v podstatě) jen české národní standardy. Jak tento odpor vůči českým účetním prolomit? Je Vám pouze 28. Pokud trochu slevíte a nebudete chtít nastoupit rovnou na nějakou zodpovědnou pozici (a budete ochoten pár let tvrdě pracovat), můžete nastoupit do firmy (obzvláště velké mezinárodní), která Vás IFRS postupně naučí.

Ale není žádní školení na této planetě, které nahradí praxi. Pokud něco takového budete očekávat od mého, můžu Vám jednoznačně zaručit, že budete zklamán.

Jinak, co se angličtiny týče, to je jazyk mezinárodního účetnictví. Podobně jako kdybyste se rozhodnul stát pilotem, bez angličtiny to není možné. Proto umět anglicky není (bohužel) žádná výhoda, je to předpoklad.

Teda pokud jste na těch fotkách vy, tak vypadáte dost mladě :-) Ja jsem začal s učetnictvím v podstatě v 17 letech, takže taky nejsem žádný začátečník. Rozhodl jsem se zúčastnit se tohoto kurzu a čekám, že to bude podobné jako s angličtinou, získám základy a na tom se dá stavět.

PS: Jak tady píšete dole: Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život. Myslím, že se můžete těšit, já se ptám pořád... :-)

Teda pokud jste na těch fotkách vy, tak vypadáte dost mladě :-) Ja jsem začal s učetnictvím v podstatě v 17 letech, takže taky nejsem žádný začátečník. Rozhodl jsem se zúčastnit se tohoto kurzu a čekám, že to bude podobné jako s angličtinou, získám základy a na tom se dá stavět.

PS: Jak tady píšete dole: Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život. Myslím, že se můžete těšit, já se ptám pořád... :-)

Přidat komentář