Your browser does not support JavaScript!

zisk

Dobrý den, nějak jsem se zamotala do textu IAS 1 a není mi jasné, jestli by měl být ve ve výsledovce vykazován odděleně zisk připadající na osoby s podílem na vlastním kapitálu společnosti a zisk připadající na menšinový podíl, i když se jedná o výkaz v individuální účetní závěrce. Nebo se toto dělení používá pouze v konsolidovaných výkazech?Mockrát děkuji za odpověď

Dobry den,

IFRS se vseobecne vztahuji jen na matku (dcery obvykle vykazy podle IFRS sestavovat nemusi), neboli konsolidovany vysledek. A mate pravdu, ze IAS 1 o tom az tak srozumitelne nehovori, zato nove zneni IAS 27 ano:

Presentation of consolidated financial statements

9 A parent, other than a parent described in paragraph 10, shall present consolidated financial statements in which it consolidates its investments in subsidiaries in accordance with this Standard.

10 A parent need not present consolidated financial statements if and only if:

(a) the parent is itself a wholly-owned subsidiary, or is a partially-owned subsidiary of another entity and its other owners, including those not otherwise entitled to vote, have been informed about, and do not object to, the parent not presenting consolidated financial statements;

(b) the parent’s debt or equity instruments are not traded in a public market (a domestic or foreign stock exchange or an over–the–counter market, including local and regional markets);

(c) the parent did not file, nor is it in the process of filing, its financial statements with a securities commission or other regulatory organisation for the purpose of issuing any class of instruments in a public market; and

(d) the ultimate or any intermediate parent of the parent produces consolidated financial statements available for public use that comply with International Financial Reporting Standards.

11 A parent that elects in accordance with paragraph 10 not to present consolidatedm financial statements, and presents only separate financial statements, complies with paragraphs 37–42.

Scope of consolidated financial statements

12 Consolidated financial statements shall include all subsidiaries of the
parent.* ...

Takže to znamená, že zmíněné rozdělení zisku v individuálních výkazech není nutné?

Ne. Všeobecně to není nutné (ale vyloučení to také není).

Všeobecně pokud matka kontroluje (čím se obvykle myslí majitelský podíl větší než 50%) dcerou, bude sestavovat konsolidovanou závěrku kde vykáže ostatní vlastníky dcery jako tento „minoritní“ podíl (na zisku na výsledovce a nerozděleném zisku na rozvaze).

Ale co by se stalo kdyby dcera byla zároveň matka.

Například firma A (matka) vlastní 75% firmy B (dcera) která vlastní 80% firmy C (vnučka). Dcera B si vydělá 200 a vnučka C 100.

V této situace by matka A sestavila konsolidovanou závěrku, kde by vykázala minoritní podíl ve výši 90 zatím, co dcera B by také sestavila konsolidovanou závěrku kde by vykázala minoritní podíl ve výši 20.

Toto je však velmi jednoduchá situace. Co kdyby firma A vlastnila 60% firmy B, která by sama vlastnila 55% firmy C, 65% firmy D, 75% firmy E a 90% firmy F, která by sama vlastnila 65% firmy G, 80% firmy H, 90% firmy I, která by sama byla účastníkem sedmi společních obchodů (joint ventures) z firmami J, K, L, M, N, O a P.

Kdo by chtěl sestavovat všechny ti konsolidovaný závarky?

Proto IAS 27 odst. 10 obsahuje výjimku, podle které žádná dcera nemusí konsolidovat žádnou vnučku.

Důležité slovo je však NEMUSÍ. Důvodem je že není vyloučeno že nějaká dcera (která je zároveň matka) bude muset konsolidovat protože to od ní vyžaduje zákon, nebo regulátor, nebo burza, nebo minoritní vlastnící.

Proto není možné, abych já Vám na vaší otázku dal definitivní odpověď o tom co se nakonec v praxi bude dělat. Pouze může říci že, podle IFRS pouze jedna firma (konečná matka) má povinnost sestavit konsolidovanou závěrku a vykázat veškerý minoritní podíly.

Dobry den,
dovolim si reagovat. Pokud Vam pujde opravdu jen o individualni vykaz zisku a ztraty (rekneme spol. X), pak se samozrejme vysledny VH nerozlisuje dle IAS 1.82 na podil nalezejici majorite a podil nalezejici mensine, protoze cely patri vlastniku spol. X. Ve vysledovce ale nejsou promitnuty jakekoliv majetkove vztahy vuci jinym (spriznenym) osobam.

Jinak je to v konsolidovane vysledovce, kde se plnou metodou k VH spol. X pripocte VH dcery (v nejjednodusim pripade pouze), a pokud spol. X nevlastni 100% podil v dceri, pak musi jeji vysledek hospodareni zahrnuty do konsolidovaneho VH rozdelit na cast nalezejici ji, resp. jejim vlastnikum, a cast nalezejici vlastnikum mensinoveho podilu dle IAS 27.33, resp. IAS 1.82.

Přidat komentář