Your browser does not support JavaScript!

zemedelska produkce

Vazeny padne Mladku,chtela bych se zeptat,jakym zpusobem resi US GAAPy ocenovani, klasifikaci a vykazovani biologickych aktiv a zemedelske produkce. Zda jsou velke odlisnosti od IAS 41. Dekuji

US GAAP zamedelskou produkci formalne neresi (zadnou vyhlasku, podobnou IAS 41, ktera by se venovala pouze teto oblasti, neobsahuje). Nicmene o zemedelske produkci se zminuje ve vyhlasce ARB 43, kapitola 4, odst. 16. Podle teto vyhlasky farmar ma narok na vynos v okamziku sklizne (pokud existuje trzni cena na aktivnim trhu) nebo v okamziku prodeje (pokud aktivni trh neexistuje). Do okamziku sklizne / prodeje (na rozdil od IFRS) zadne vynosy uctovat nesmi.

Jedina dalsi otazka je: co delat s costs (naklady na porizeni)? Znovu, protoze zadna vyhlaska neexistuje, je nutne vytvorit analogii od jine podobne vyhlasky. Tou je SFAS 19 (ropni prumysl). Podle teto vyhlasky tezebni spolecnost zahrne do zasob vsechny naklady na porizeni nafty, vcetne, podle jednoho modelu, nakladu na neuspesne vrty.

Pokud by se tato logika aplikovala na zemedelskou produkci, farmar by do “ceny porizeni zasob” zahrnul veskere naklady souvisejici s vypestovanim sveho produktu (vcetne pracovni sily, hnojiva, paliva, odpisu stroju, atd.). Po te, jak urodu sklidi nebo proda, uskladnene costs uvolni do nakladu (cost of farm products sold) a zauctuje vynosy (v trzni / prodejni cene produkce).

Musim vsak upozornit na skutecnost, ze jsem tuto problematiku sam nikdy neresil, proto o tom, jak to skutecne chodi v praxi, nevim vubec nic.

Přidat komentář