Your browser does not support JavaScript!

Work in Progress

Dobrý den pane Mládku,mohl byste mi prosím odpovědět na následující dotaz?Firma se zabývá přepracováním informace pomocí analýz, posudků, inspekcí... Výsledkem je technická zpráva odesílaná matce. V českém účetnictví firma vykazuje tržby za služby a také změnu stavu nedokončené výroby na 611. Jestliže požaduje americká matka konsolidované výkazy, jak si poradit s kontem 611? Děkuji za odpověď.Michal

Nijak.

US GAAP se vztahuje na konsolidovaný celek. Pokud dcera poskytuje matce službu, výnos s ní spojený, se musí během konsolidace odstranit.

Jinak, české účetnictví se nedá, jako takové, převést na US GAAP. Proto na otázku „jak bych nakládal s českým účtem číslo to a to?“ není nikdy žádná odpověď.

Jinak řečeno, US GAAP neumožňuje používat cizí účetní standardy tím, že přebírá (ať už s úpravou, nebo bez) nějaký účet sestavený podle těchto cizích standardů.

Naopak, US GAAP vyžaduje, aby se na každou transakci aplikovaly jeho požadavky na klasifikaci, ocenění, a nakonec vykázání.

Proto převod, nebo překlopení českého účetnictví, nebo jakékoliv jeho části na „US GAAP“ nejenže porušuje požadavky US GAAP, ale (mimo jiné) i zákon Sarbanes-Oxley.

Tím se nejen firma, ale i zodpovědná osoba vystavuje vážným sankcím včetně pokut a (v případě té osoby) trestu odnětí svobody.

Přidat komentář