Your browser does not support JavaScript!

Učtování nerealizovatelné kurzové ztráty

Muj druhy dotaz se tyka uctovani nerealizovatelne kurzove ztraty k bankovnímu uctu a uveru prepoctene ke konci ucetniho obdobi. Jak se o ni uctuje a zda vstupuje tato ztrata do vysledovky podle IFSR?Velmi dekuji za odpoved

Z ekonomického pohledu, „nerealizované“ kursové rozdíly nemohou vzniknout. Důvodem je, že cizí měny se (technicky) neobchodují, vyměňují se jednu za druhou. Proto, jednou jak se změní jejich relativní hodnota, jedná se skutečnou změnu v ekonomické hodnotě (nikoli o nerealizovanou). Například, pokud koupím 1000 cizích měn za 10:1 a kurs se změní na 9:1, já jsem sice zaplatil 100, ale nikdo mně tu stovku nedá. Dá mě pouze 90. O těch 10 jsem proto skutečně přišel bez ohledu, zda tu měnu vyměním za jinou nebo zda jí dál budu držet.

Z této ekonomické skutečnosti vyplívá že rozdíly vznikající při „přeměření“ (remeasurement), cizích měn (jak samotných měn tak závazků a pohledávek v těch měnách) se okamžitě promítají na výsledovku jako zisky (gains) nebo ztráty (losses) a zahrnují se do běžného hospodářského výsledku (jediná výjimka je pokud se změna v kursu zajistí, třeba derivátem).

Přidat komentář