Your browser does not support JavaScript!

substance over form

Dobry den p. Mladek, Mohol by som Vas poprosit o uvedenie prikladu na uplatnenie principu substance over form ? V akej oblasti uctovnictva to ma realne opodstatnenie ?Dakujem za odpoved a Vas cas.Martin Konvalina

Dobrý den,

Například, firma XYZ pronajme automobil na operační leasing na 3 roky s tím že kdyby srovnatelný automobil koupila, používala by ho také přibližně 3 roky.

Podle písmena dohody (form) se jedná o operační leasing (který se kapitalizovat nemusí) ale podle ekonomické podstaty (substance) se jedná o finanční leasing (de fakto o nakup na splátky).

Nebo, firma prodá zboží na splátky s nulovým navýšení. Form dohody je že úrok je 0. Substance dohody je že firma úrok (protože nuloví úrok není možní) zahrnula do prodejní ceny předmětu.

Proto, podle IFRS (kde substance bere precedens nad form), jak kupující tak prodejce musí zjistit reální úrok a prodej / nákup zaúčtovat v reálné hodnotě předmětu (která se bude rovnat součastné hodnotě splátek diskontovaní tou reálnou úrokovou sazbou).

Za širšího hlediska, koncept substance over form také může být kontroverzní při tvorbě účetních pravidel. Například, teprve nedávno se podařilo prosadit pravidla pro zaměstnanecké opce, který zohledňují jejich reálnou hodnotu a na pravidla který by totéž udělaly pro závazky, se stále čeká (a ještě nějakou dobu se čekat bude).

Přidat komentář