Your browser does not support JavaScript!

Rozlišení licenčních poplatků

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně licenčních poplatků. Mám-li s partnerskou firmou uzavřenou smlouvu, která vymezuje, kdy a kolik licenčních poplatků mi firma zaplatí a ve smlouvě je ošetřeno i kolik a kdy (za jakých podmínek, které se nesplnili) budu muset již zaplacené poplatky vrátit a smlouva je uzavřena na 5 let, existuje nějaká směrnice, která mi říká, jak licenční poplatky do výkazů rozlišit? Zda dle náplně smlouvy (viz výše) a/nebo v závislosti na počtu let platnosti smlouvy?Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

na takovéto všeobecné otázky nelze odpovídat, protože ne všechny licence jsou stejné. US GAAP například obsahuje pravidla, která upravují, jak se zachází s licencemi v hudebním průmyslu, v televizním, nebo se softwarem, atd.

Než na Vaši otázku budu schopen odpovědět, musím vědět, k čemu se licence vztahuje: k jakým právům, jak se vypočítá konečná výše plateb (třeba na základě úkonu, nebo času, nebo objemu prodeje, či typu konečného zákazníka, atd.). Zároveň je nutné uvést, proč se vlastně budou / možná budou vracet platby.

Také bych potřeboval vědět, jaký je vztah mezi Vaší a partnerskou firmou. Jedná se o matku, dceru, podnik ve skupině, či podniky, které společně podnikají, nebo dvě jinak zcela nezávislé firmy?

Přidat komentář