Your browser does not support JavaScript!

pronájem nebytových prostor

Dle US GAAPU účtuji a reportuji efektivní sazbu nájmu. Konkretne smluvní sazba najmu je x Euro na m mesicne. V prubehu prvnich 20 mesicu bude sazba najmu polovicni (incentive od pronajimatele). Kontrakt je uzavren na dobu 60 mesicu. Dle kalkulace efektivni sazby provedu souvztazny zapis na ucty Deferred rent / Lease Incentives.V obbdobi prvnich 20 mesicu budu odcerpavat z uctu deferred rent oproti uctu rent expense, abych se dorovnal na efektivni sazbu najmu. To same, ale souvzaznost bude s uctem Lease Incentives budu uctovat v obdobi nasledujicich 40 mesicich, abych se opet dorovnal na efektivni sazbu najmu, tentokrat ale smerem dolu. Můj dotaz směřuje k tomu, zda lze toto i dle CZ GAAP a jak to se to bude tvarit i z hlediska dane z prijmu. Diky. Viliam

Dobrý den,

Myslím, že jste na špatném serveru.

Tento server se věnuje tomu jak správně postupovat podle US GAAP a/nebo IFRS nikoli CNS a/nebo českého daňového zákona.

Zkuste se obrátit na český Min Fin.

Otázka nebyla přímo mířena na Vás, ale spíše na toto forum - vím, že se CZ GAAP apod. nevěnujete. A tou otázkou hledám cestu jak aplikovat rozumná pravidla dle US GAAP do našich šílených národních standardů, které mi velice těžko umožňují zobrazit ekonomickou realitu.

Dobrý den,

Máte pravdu ale obvykle jsem jediný, kdo odpovídá, tak jsem si skupinu nějak přivlastnil :-)

Co se Vaší otázky týče, odpověď je velmi jednoduchá ale jistě Vás moc nepotěší.

Nelze.

US GAAP a Česká úprava slouží jiným zájmům a asi jediné co je trochu spojuje že se v obou účty mívají stranu má dáti a stranu dal. Tím jejich podoba vesměs končí.

Jinak řečeno, nelze do českých podmínek aplikovat pravidla US GAAP bez toho, abyste dost vážně (spíš zásadně) porušoval jak české zásady a zákony tak pokyny Min Fin (který se možná zdají být šílení z účetního hlediska ale z politického dávají naprostí a úplný smysl).

Podobně, při aplikace US GAAP nelze zohlednit požadavky nějakého systém. Důvod je prostý. Pokud se tak učiní, poruší se US GAAP, který to zakazuje.

Takže jediná racionální volba je ta co prosazuji už mnoho let: oba systémy vést odděleně a samostatně a v žádném případě nedopustit toho, aby jeden měl sebemenší vliv na ten druhý.

Pokud by Vám kdokoliv doporučil jakýkoliv jiný postup, buď nepochopil podstatu věci nebo má postíraný úmysly (jako třeba snahu prodat vlastní služby).

Dobrý den,

děkuji, i když jste mne opravdu nepotěšil. Ale každopádně jsem hodně na vážkách porušit účetni zásady dle CZ GAAP a zobrazit dle mého věrný a správný obraz. Daňové zákony dodržím, přeci jenom to by mohl být i trestný čin :-)

Ano, přesně to se snažím říct.

Pokud budete míchat České národní standardy (říkat jim CZ GAAP skresluje jejich podstatu protože nejsou „všeobecně uznávaní“ nýbrž vychází z legislativních předpisů) a US GAAP, dopadne to špatně.

Jinak řečeno, pokud Vaše firma podniká na území České republiky, má povinnost respektovat české zákony a proto musí používat ČNS (zákon o účetnictví, daňový zákon, pokyny ministerstev a ostatní statutární předpisy který tuto záležitost v upravují). Pokud takto neúčinní, dopouští se tím přestupku a/nebo trestního činu za který účetní té firmy (pokud se nemýlím co se – protože nejsem právník – můžu) bude potrestán.

Pokud Vaše firma (nebo její matka, nebo matka matky, nebo matka matky matky, atd.) prodává své cenné papíry na Americkém kapitálovém trhu, má povinnost podle zákona (Sarbames Oxley) reportovat podle US GAAP (a pouze US GAAP). Pokud takto neúčinní, dopouští se tím trestního činu, za který účetní té firmy (znova, pokud se nemýlím) bude potrestán.

To jsou fakta.

Co je také fakt je že US GAAP a ČNS nejsou slučitelná.

Není v lidských silách zvolit postup, který zároveň dodrží Český zákon a US GAAP.

Proto jakákoliv snaha oba systémy skloubit povede k porušení jednoho, porušení druhého nebo porušení obou.

To je realita.

Vedení firma a jejich účetní se s ní buď smíří nebo ne. Změnit však nelze.

Dobry den,

nebudu zde rikat, jak to mate z toho US GAAP upravit, protoze to proste nejde, jak tvrdi RM, ale povim, jak by to melo byt dle CZ GAAP a dane z prijmu:

V CZ GAAP by jste mel rovnomerne rozlozit do nakladu najemne, ktere Vam vznikne po celou dobu jeho existence. Tj. v prvnim mesicich, kdy neplatite najemce, uctujete:

Naklady // Vydaje pristich obdobi

tj. jakysi casove rozliseny zavazek.

V druhem obdobi, kdy platite, uctujete:

Naklady a Vydaje pristich obdobi // Penize

tj. umorujete casove rozliseny zavazek.

V dusledku by jste mel mit v nakladech rovnomernou castku kazdy mesi, kazdy rok.

Naklad, ktery Vam vznikne, je danove uznatelny naklad.

prijemny den

Přidat komentář