Your browser does not support JavaScript!

Projektová dokumentace

Dobrý den, pane Mládku,je pořízená projektová dokumentace ke strojnímu zařízení (konkrétně tank na chemické látky vč. rozvodů) zaplacená specializované firmě součástí ceny odepisovaného majetku nebo patří do provozních nákladů? (reportujeme dle US GAAP)Obdobně projekt výstavby nové budovy, jehož cena je v řádu milionů Kč - má být dle US GAAP kapitalizován? (Podle českých předpisů je projektová dokumentace součástí pořizovací ceny dlouhodobého majetku.)Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

škoda, že se nebavíme o IFRS.  Tam by projektová dokumentace spadala do profesních služeb, které se mohou jednoznačně (IAS 16.17.f) zahrnout do ceny pořízení.

Podle US GAAP je to složitější.  US GAAP se k této záležitosti výslovně nevyjadřuje, a proto existují různé interpretace.  Ta nejstriktnější by žádnou projektovou dokumentaci do ceny majetku nezahrnovala.  Méně striktní by zahrnovala projektovou dokumentaci v prvním případě, ale ve druhém ne.

Tu druhou ne proto, že by se dalo tvrdit, že se jedná o „Conceptual formulation and design of possible product or PROCESS alternatives“, tak jak tomu rozumí ASC 730-10-55-1.c (neboli starý FAS 2.9.c).

Já osobně si myslím, že tato interpretace je příliš striktní, pokud se nejedná o majetek jednoznačně pořízený za účelem výzkumu, ale tak či tak, občas na podobnou interpretaci narážím.

Proto bych doporučil následující postup:

Do ceny pořízení bych zahrnul jak první, tak druhou dokumentaci.  Až přijde auditor, upozornil bych ho na svůj postup.  Pokud by nic nenamítal, dál bych to neřešil.  Pokud by něco namítal, tvrdil bych, že ASC 730 se vztahuje na výzkum, nikoli na běžné pořízení majetku.  Také bych upozornil, že US GAAP tuto otázku výslovně neřeší a proto mám právo (podle ASC 105-10-05-3) zohlednit IFRS.

Pokud by stále namítal, navrhnul bych, že na svůj postup upozorním v příloze. Pokud by mu to stále vadilo, asi bych mu vyhověl, ale pouze v druhé situaci. V té první bych trval na svém, protože jsem přesvědčen ze když k majetku koupím navíc dokumentaci, můžu jí kapitalizovat stejně jako kdybych k majetku koupil navíc manuál na opravu.

Přidat komentář